Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stiglo je službeno priopćenje o incidentu koji se jutos dogodio u Zadru, kada je katamaran Novalja udario u obalu kod Đige.

"Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći, koja se jutros dogodila u Zadarskoj gradskoj luci, kao posljedica tehničkog kvara upravljačkog sustava Jadrolinijinoga putničkog broda.

Motornom putničkom katamaranu Novalja, iz sastava Jadrolinije jutros je, 9. siječnja tijekom manevra za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku, otkazao brodski upravljački sustav, a budući da su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most. Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar sa jahtama usidrenim uz obližnji gradski lukobran, nakon čega se, u 07.39h brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana.

Uslijed nasukavanja katamarana Novalja ozlijeđene su tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda. Ozlijeđeni su u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Zadar sa zapovjednikom broda Novalja medicinski evakuirani i zbrinuti od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje postupanje prema Zadarskoj općoj bolnici.e. Ozlijeđenog putnika su članovi posade katamarana u koordinaciji sa MRCC Rijeka evakuirali sa broda i predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar u daljnje postupanje prema zadarskoj Općoj bolnici.

 

Prema podacima LK Zadar, pregledom nasukanoga katamarana Novalja, uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

Katamaran Novalja inače plovi na redovnoj brodskoj liniji 9403, a u trenutku nesreće na brodu  se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar", izvijestili su iz Ministarstva.