Prekrasna svibanjska nedjelja u Zadru polagano se privodi svome kraju, ali ne bilo koja svibanjska nedjelja: danas je s Liburnske obale, za one koji ne mogu, potrčalo 8500 trkača! Zapravo, toliko ih je bilo prijavljeno, a live praćenje pokazalo je da je sa starta krenulo 7.321 sudionica i sudionika.

Profesionalci, amateri, stari i mladi, kao i sudionici u kolicima - jedni uz druge, zajedno s više od 100.000 ljudi diljem svijeta, krenuli su s jednim ciljem u srcu i na umu - učiniti ozljede leđne moždine izlječivima. Zajedničkim snagama u svijetu je prikupljeno preko 3 milijuna eura koji su u stopostotnom iznosu namijenjeni neprofitnoj međunarodnoj zakladi Wings for Life, koja se bavi istraživanjima leđne moždine.

Pola sata nakon trkača krenulo je i presretačko vozilo koje je, polako ali sigurno, sustiglo i najizdržljivije na stazi. Od pokretne ciljne linije najdulje je bježao Austrijanac Karl Aumayr, koji je pretrčao hvalevrijednih 68,01 kilometara i time postao peti pobjednik hrvatske Wings for Life World Run utrke i novi rekorder staze, ali i prvi strani pobjednik ove utrke u Hrvatskoj. A peta pobjednica hrvatske utrke postala je Slovakinja Martina Burzova, koja je svoju utrku završila nakon 32,68 kilometara.

Natjecatelji u kolicima koji su bez pomoći uspjeli prijeći najveću udaljenost bili su Tatjana Varga s prijeđenih 14,83 kilometara te Ivica Habuš kojeg je vozilo prestiglo nakon iznimnog uspjeha od 22,34 kilometara.

Hrvatica po četvrti put prvakinja, ovaj put u švicarskom Zugu!

A Nikolina Šustić danas je postala četverostruka pobjednica Wings for Life World Run utrke u švicarskom Zugu s pretrčanih 53,73 kilometra, koji su joj u globalnom poretku donijeli visoku drugu poziciju! 2015. godine rasplesala je cijeli svijet i nakon 48 kilometara vratila se na start kao pobjednica drugog izdanja hrvatske utrke. Godinu nakon, s dva kilometra više, slavila je u Norveškoj, a prošle je godine 55 kilometara bježala presretačkom vozilu, svladavši sve sudionice britanske utrke.

Globalni pobjednik prešao 89,85 kilometara

Utrka za globalnog pobjednika Wings for Life World Runa - onog koji će prijeći najviše kilometara prije nego ga stigne presretačko vozilo, nije bila nimalo lagana. No, s obzirom na to da nam je još prošle godine s prijeđenih 92 kilometra pokazao da nemoguće ne postoji, nije bilo nezamislivo da će naslov prvaka još jednom, baš kao i prošle godine, otići u ruke natjecatelja u kolicima. I to istom natjecatelju: Šveđanin Aron Anderson danas je u Sunriseu na Floridi još jednom svima pokazao da granice zaista ne postoje i da je moguće sve što srce poželi.

Wings for Life World Run utrka danas je završila svoje peto izdanje i u Zadru oslikala najljepše slike koje su otišle u svijet. Nezaboravan događaj praćen je uživo s lica mjesta i putem malih ekrana na Novoj TV te na portalu dnevnik.hr, gdje su se izmjenjivale slike Zadra, Münchena, Beča, Melbournea i još osam svjetskih gradova. Osim 12 organiziranih utrka, diljem svijeta trčale su se i organizirane utrke uz pomoć aplikacije, pa je tako u globalnoj utrci sudjelovalo ukupno 66 zemalja s više od registriranih 100.000 sudionika. Sa svakim otrčanim malim korakom napravljen je jedan veliki korak da snovi postanu stvarnost i da ozljede leđne moždine postanu stvar prošlosti.