Zemljište zadarskog Plotera, na kojem se nalaze i dijelom legalizirani poslovni objekti na Bokanjcu, kupio je zadarski trgovački lanac Bakmaz d.o.o. Riječ je o 12 čestica, svaka površine između 600 i 950 metara četvornih, nekretnina koje čine zajedno jedinstvenu prostornu cjelinu a sastoji od neizgrađenog građevinskog zemljišta i na njemu dijelom legaliziranih poslovnih objekata, koji nisu upisani u zemljišne knjige.

U siječnju ove godine vrijednost zemljišta je procijenjena na 4,6 milijuna kuna. Bila je to više nego optimistična procjena - na prvoj dražbi minimalna cijena postavljena je na 3,47 milijuna kuna, na drugoj 2,3 milijuna. Zemljište je prodano tek na trećoj, elektroničkoj javnoj dražbi, za 1.172.966 kuna, po četiri puta manjoj cijeni od procijenjene. Ponuditelj Bakmaz d.o.o mora u roku od 14 dana uplatiti iznos preostale kupovnine od oko 700 tisuća kuna.

S obzirom da na nekretninama postoji razlučno pravo Privredne banke Zagreb u visini od preko 3 milijuna kuna, vjerovnici se neće uspjeti namiriti iz stečajnog postupka, a i PBZ će ptretrpjeti gubitak zbog kredita izdanog na osnovu nerealno visoko procijenejenog zemljišta.

Za preostale pokretnine, izvijestio je stečajni upravitelj Branko Morić, zalihe građevinskog materijala, stare opremke i alata nema nikakvog interesa. U dosadašnjem tijeku postupka namireni su djelomično samo radnici za neisplaćene plaće i otpremnine, o osnovu osiguranih tražbina radnika što iznosi tri minimalne plaće u RH. Preostali iznos priznatih tražbina radnika je 1,7 milijuna kuna, no za njega neće biti novca nakon što svoj dio pokupi banka, koja u ovom slučaju ima prvenstvo.

Novca nema ni za namirenje stečajnog postupka, pa će stečajni upravitelj Branko Morić ovih dana podvući crtu pod stečajni postupak i zaključiti ga.