Dvije otočke udruge iz Zadarske županije dobile su novac od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

Na temelju provedenog Natječaja za prijavu projekata udruga na otocima usmjerenih na održivi razvoj u 2017. godini, Ministarstvo na čijem je čelu Gabrijela Žalac dodijelilo je ukupno 490.500,00 kuna za projekte 22 otočne udruge.

KUD "Skuti materini" s Vrgade kod Pakoštana dobio je 24 500 kuna za projekt "Multimedij Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Vrgadi", dok je Institutu za pomorsku baštinu Ars Nautica iz Tkona dodijeljeno 22 500 kuna za projekt "Pašmanska baština: za bolje sutra na otoku od kamena."

Na ovogodišnji natječaj Ministarstva bila su prijavljena 62 projekta za koje je ukupno zatraženo preko 2,1 milijun kuna. Prijave su obuhvatile 21 otok i to: Brač, Dugi otok, Hvar, Korčula, Krk, Lastovo, Lošinj, Mljet, Murter, Olib, Pag, Pašman, Pelješac, Prvić, Rab, Šolta, Ugljan, Vis, Vrgada, Zlarin i Žirje. Financijske potpore dodijeljene su za 22 projekta u visini od maksimalno 27.500,00 kuna do minimalno 20.000,00 kuna po projektu.

Financijska potpora dodjeljuje se za projekte čije su aktivnosti od interesa za održivi razvoj otoka koji donose nove ideje, modele razvoja ili načine rješavanja postojećih problema, potiču tradicijske običaje i kulturu otočnog prostora, pridonose očuvanju okoliša i omogućuju sadržajniji i kvalitetniji život na hrvatskim otocima.