Najkvalitetniji hrvatski krumpir – lički – do prije nekoliko godina bilo je teško naći bilo gdje na tržištu osim u samoj Lici, na kućnom pragu. Unatoč tome, zbog izvrsne klime, tla, očuvanog okoliša i tradicionalnog načina proizvodnje, postao je neizostavan dio ponude mnogih restorana i domova, pa su u Lovincu prije nekoliko godina odlučili krenuti u intenzivniji uzgoj i promociju. Jedno od najvažnijih događanja u tom procesu su i Dani ličkog krumpira, koji se u subotu održavaju petu godinu zaredom.
Nikola Vidaković, direktor Agrovelebita, tvrtke Općine Lovinac koju je dokapitaliziralo 11 ličkih iseljenika i koja je najveći proizvođač ličkog krumpira, kaže kako su ove godine veću pažnju posvetili zabavnom dijelu programa.
– Želimo još više promovirati svima poznati brend, približiti proizvođače i potrošače i dobro se zabaviti kroz pripremanje i kuhanje raznih jela, ali i mjerenje najvećeg krumpira, biranje najneobičnijeg, radionice Siniše Crmka za najmlađe, kaže Vidaković.
Lovincem će se u subotu širiti miris ličkih pola, slanine, base, pekmeza, sira, jabuka, meda, gljiva… Ličke delicije pripremaju učenici srednje strukovne škole Gospić, a mlađi će se sigurno dobro zabaviti uz Krum-PIR igre sa Sinišom Cmrkom. Stariji posjetitelji moći će se upoznati sa sortama krumpira i saznati koje su najbolje upravo za njih, a koje za pripremu ličkih pola.
– Još uvijek nažalost mnogi ne mogu do ličkog krumpira jer nemamo dovoljnu količinu za zadovoljenje potreba tržišta. Trudimo se kroz kooperacije povećati proizvodnju, nakon čega bismo širili prodajne kanale, kaže Vidaković.
Jedno od rješenja kojem su pribjegli je pakiranje od 10 kilograma krumpira u kartonskim kutijama, kako bi ga posjetitelji mogli prevesti u automobilu bez prljanja tkanina.
– Pozivam sve Zadrane i Zadranke da nam se pridruže u subotu. Očekujemo lijepo vrijeme i dobru zabavu, poručuje Vidaković.