Nazire li se kraj kaosu, diskriminaciji, radu na crno i nelojalnoj konkurenciji na taksi stajalištu u Zadru?

- Nadamo se da se nazire. Nedavno smo najavili prosvjed ispred gradske uprave zbog višegodišnjeg nerješavanja situacije. Iz Grada su nas zamolili da odgodimo sastanak i pokušamo naći rješenje. Sastali smo se s pročelnikom Ivicom Katićem i tražili smo koordiranu akciju Inspekcije rada, policije, DORH-a. Predložili smo i povećanje broja taksi stajališta na autobusnom kolodvoru, sadašnjih sedam je premalo. Također, Grad je prihvatio i naš zahtjev da će se taksistima koji ne poštuju pravila, oduzimati dozvola. Zadovoljni smo sa zaključcima sastanka no sada ih je potrebno realizirati, na ovu je temu govorio Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata. 

Sezona je pred vratima, a problemi samostalnih taksista i dalje su brojni: (ne)rad komunalnih redara, rad na crno, neprijavljivanje radnika, nelojalna konkurencija i netransparentan rad u sektoru taksi službe.

- Stanje u taksi službi još je gore nego prošlih godina. Grad mora upoznati Poreznu upravu s brojem dozvola i radnika. Ako se radi 24 sata, obrtnik mora imati 3 radnika. Vlada, Grad i nadležna Ministarstva znaju imena i registracije vozača koji rade protuzakonito i unatoč tome ništa se nije poduzelo. Time rade protiv vlastite države jer ona tako gubi 5 milijuna kuna godišnje. Više puta su nas prevarili inspektori i Grad, ništa nisu poduzeli. Jedan dio taksista je napustio Hrvatsku jer ovdje ne mogu raditi, poručio je predstavnik samostalnih taksista Predrag Šimunov.

Dodao je kako će u obećanja gradske uprave vjerovati tek kada se ona ostvare.

- Rješenje ovih problema je zajednički interes Grada i taksista, poručio je Uranija.