Usavršavanje trenera Diabolika na Kubi

Odmah po dolasku na Kubu, trener Diabolika Niko Marketin posjetio je dom nadaleko poznatog Raula Frenadeza, jednog od najuspješnijih bokasčkih trenera svijeta i trenera kubanske seniorske boksačke reprezentacije.

Fernandez je iznimno uspješan u trenerskom poslu, pa valja napomenuti kako je Fernandez sa svojim boksačima osvojio čak pet olimpijskih zlatnih medalja, a zadnja je bila ne tako davno u brazilskom Riu sa boksačem Julio Cesarom La Cruzom.

Sa spomenutim Fernandezom, trener Marketin je odradio nekoliko treninga, a isti su bili od neprocijenjive važnosti za njegovo daljnje usavršavanje i stjecanje novih trenerskih tehnika u svijetu boksa. Nakon Fernandeza, trener Marketin susreo se i sa Maikrom Romerom, osvajačem dvostrukog olimpijskog zlata i bronce. Romero je aktualni trener mlađe seniorske kubanske reprezentacije, a Marketin je sa Romerom i reprezentativcima boravio tri dana, te odradio nekoliko treninga. Nakon posjeta iskusnom trenerskom dvojcu, Marketin je posjetio "Rafael Trejo" boksačku dvoranu koja je najpoznatija na svijetu, te je tamo odradio snage sa trojicom prošlogodišnjih boksačkih svjetskih prvaka.

Dvoranu "Rafael Trejo" su svojevremeno posjetili i tamo odrađivali treninge poznati boksači današnjice, kao što su Floyd Mayweather i Tony Yoka. Marketin je također posjetio i najpoznatiju kubansku školu boksa u Havani "Kid Chokolade", te je tamo ujedno i najviše boravio. U spomenutoj školi, trener Marketin je odradio desetak treninga pod budnim okom strogih kubanskih trenera Garcie i Micahela Ignacia.

Nikola je svojim petnaestodnevnim boravkom na Kubi usavršio kubansku boksačku tehniku koja je zasigurno najkvalitetnija na svijetu. Nikola napominje kako na Kuba na njega nije ostavila dojam samo što se boksa tiče, već da ga je dojmilo i to što Kubanci unatoč katastrofalnim uvjetima življenja odrađuju boksačke treninge i postižu vrhunske rezultate na svjetskoj razini. Kako i oni sami kažu, boks je sport za kojeg žive. Nakon stjecanja velikih iskustava na Kubi, Nikolina sljedeća postaja je New York kojeg će posjetiti krajem ove godine. Stečena znanja Nikola će nastojati prenijeti boksačima u boksačkom klubu "Diabolik" iz Zadra, a i uskoro će diplomirati na Kineziološkom fakultetu u Splitu