ZADAR - Uz putničku zgradu koju u Gaženici gradi zajednica ponuditelja Strabag, gradit će se i komercijalni centar s garažom. Na natječaj Lučke uprave Zadar za koncesiju javio se samo jedan ponuditelj Zajednica zadarske tvrtke Sarag, kojeg je prihvatilo Upravno vijeće LUZ-a na čelu s Božidarom Longinom. Vlasnik te tvrtke je Ivica Surać, javnosti poznatiji kao direktor  zadarskih Plodina. Sjedište njegove tvrtke  Sarag je u Murvici, gdje je izgradio distributivni centar, te je prije dvije godine otvorio trgovinu Sarag uz Kalelargu.
Sa Suraćem u zajednici je tvrtka Exportdrvo Projekti iz Zagreba koja je od Lučke uprave Zadar dobila koncesiju na parkiralište na kojem će se izgraditi novi komercijalni centar u Gaženici. Vlasnik te tvrtke Tomislav Marinov, poduzetnika s udjelima u desetak tvrtaka široka spektra. Pojavljuje se i kao investitor u hotel Academia, koji je svojedobno pripadao Vladimiru Vagorcu.

Prema uvjetima natječaja za koncesija na 20 godina, izabrani ponuditelji morali su među ostalim ponuditi idejno rješenje za novu građevinu. Prema uvjetima natječaja budući koncesionar morat će plaćati Lučkoj upravi 20 kuna po metru četvornom te 2.2 posto od godišnjeg prihoda. Radi se o terenu površine 9942 metra četvorna na kojoj će biti izgrađen trgovačko-ugostiteljsko poslovni centar s garažom.
Predugovor još nije potpisan, rekao nam je ravnatelja LUZ-a Emil Bilića. Do ugovora o koncesiji izabrana zajednica Sarag ima rok od dvije godine u kojem LUZ-u trebaju ponuditi puno više jamstava i građevinsku dozvolu za objekt kojeg će graditi.

Koncesiju za tzv. suhu marinu dobila je također zadarska tvrtka Max plastika. Oni su u 15-godišnju koncesiju dobili prostor od 24 tisuće metara kvadratnih za dizanje i spuštanje te servisiranje brodova.

Time je, prema riječima ravnatelja LUZ-a zaokružen plan koncesija na prostoru nove luke Gaženica. - Ostala je ribarska luka na kojoj radimo kako bi pronašli model izgradnje i upravljanja, kazao je Bilić. Na natječaj LUZ za koncesiju na ribarsku luku nitko se nije javio i natječaj je poništen.