U sklopu ovogodišnjeg "Euromelanoma dan 2016", već tradicionalne javno-preventivne zdravstvene kampanje ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože koju provode dermatolozi u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. a koja svake godine ima za cilj ponovno podizanje svijesti o raku kože, načinima prepoznavanja zloćudnih promjena i primarnoj prevenciji istih jučer su u Privatnoj specijalističkoj dermatovenerološkoj ordinaciji dr Željke Juko Kasap provedeni besplatni preventivni pregledi kože naših sportaša olimpijaca prije polaska na OI u Rio i drugih sportaša iz sportskih saveza naše Županije.

Dr. Željka Juko Kasap i jedriličarski olimpijac Pavle Kostov

Zašto je važna primarna prevencija?

Primarna prevencija raka kože, koja podrazumijeva smanjenje izloženosti kože UV zračenju zbog njegovog kumulativnog kancerogenog djelovanja, iznimno je važna jer će čak 1 od 6 Europljana tijekom svojeg života oboljeti od nekog oblika raka kože.
Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme. Kampanja "Euromelanoma dan"educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja gotovo 100 %. Ovogodišnja kampanja "Euromelanoma dan 2016." usredotočena je na primarnu prevenciju i naglašava potrebu za zaštitom od UV zračenja ne samo ljeti kad smo na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti vezanih uz rekreaciju, posao na otvorenom ili sport. Zato je i slogan ovogodišnje akcije:

"SUNCE JE SVUGDJE OKO VAS, A NE SAMO NA PLAŽI!"

GDJE GOD BILI NA OTVORENOM, ZAŠTITITE SE OD ŠTETNOG UV ZRAČENJA

Dr. Željka Juko Kasap i jedriličarski olimpijac Petar Cupać

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 3 milijuna Europljana godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, a to je ujedno i najčešći zloćudni tumor u ljudi te tumor s najbrže rastućom incidencijom od svih zloćudnih tumora. Incidencija melanoma, kao najopasnijeg od svih malignih tumora kože, raste godišnje između 3 i 7%, ovisno o zemljopisnim područjima. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost melanoma povećala se za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%. Zadnji zaokruženi podaci iz 2013. g. govore da u RH od melanoma oboli 13,5 muškarca i 11,2 žena na 100 000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano ukupno 527 novooboljelih od melanoma ili 12,3 na 100 000 stanovnika.

"Euromelanoma dan"educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja gotovo 100 %

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, pa je tako u 2013. najveći broj oboljelih u dobnoj skupini od 70 do 74 godine, iako se zadnjih godina bilježi i porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica uzrokovana UV zrakama.

Stanice kože imaju mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože,tzv fotostarenje, ali može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži te posljedično stvaranja zloćudnih tumora kože. U rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svjetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U Hrvatskoj nas još uvijek iznimno zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značenja.

Kako se zaštititi od raka kože?

Iako postoji određena genetska predispozicija za razvoj melanoma, na koju ne možemo utjecati, na sve ostale rizične čimbenike možemo. Tu naglašavam fotoprotektivno ponašanje: izbjegavanje izlaganja suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito akutno intermitentno (koje je naročito izraženo za vrijeme godišnjih odmora), zatim korištenje fotoprotektvnih sredstava u koja spadaju naočale, fotoprotektivna odjeća, pravilno i u dovoljnoj količini nanošenje fotozaštitnog sredstva. Ove mjere je osobito važno provoditi u dječjoj dobi jer je poznata činjenica da samo jedno izlaganje suncu s razvojem opekline (crvenilo kože, ljuštenje i mjehuri) povećava rizika razvoja melanoma za oko 300 puta.

 

Ruđera Boškovića 4
23000 Zadar, Hrvatska
T: 023 633 474
M: 099 422 7070
e: [email protected]