ZADAR- Na rubu zadarskog Poluotoka gradi se hotel. Daleko od medijske pompe, mladi zadarski poduzetnici krenuli su u životni projekt izgradnje hotela s 4 zvjezdice, koji će imati oznaku i hotel baštine.

Poput hotela Bastion i Kalelarga art hotel, koji su podigli turistički standard i ponudu u povijesnoj jezgri.
- Mi smo građani Zadra koji ulažu u svoj grad i žele napraviti nešto više s tim projektom, tako nam je predstavio Vjekoslav Bobić osnivače tvrtke Pelagos u kojoj je sa suprugom Irinom Bakijom.
Oni su otkupili građevinu koja je u 19 stoljeću bila aneks vojne bolnice. koja se nalazila u nekadašnjem samostanu svetog Nikole. - Dobili smo kredit od HBOR-a s kojim namjeravamo napraviti rekonstrukciju u kojoj je bilo pet stambenih jedinica (čak i laboratorij nekadašnje vinarije) i opremiti kako bi iduće sezone otvorili hotel s devet soba od kojih bi četiri bile dvokrevetne i pet apartmana, kazao nam je Bobić, dodajući kako se radi o investiciji od pola milijuna eura.
Zgrada ima 440 metara četvornih, a dvorište 190 kvadrata kojeg će investitori uz zadarske projektante iz studija Moj dom, do otvaranja osmisliti kao ugostiteljsku ponudu svojim gostima.
Kako će se zvati novi zadarski hotel, doznat ćemo na vrijeme. Važno je da se ružna i zapuštena građevina preuredi u objekt nove namjene za koji su konzervatori od samog početka dali svoje uvjete, premda zgrada nije pod posebnim režimom zaštite. Obavljena su i arheološka istraživanja.
Investitorima je još u prosincu prošle godine izdana građevinska dozvola. Gradnja malog hotela na Poluotoku za sad jedino realno ulaganje u gradski turizam za iduću sezonu.
Kada se tome doda da im je u susjedstvu UNESCO- ov Međunarodni centar za podvodnu arheologiju koji također priprema preobrazbu kompleksa sv. Nikole, onda je na Zapadu Poluotoka nešto novo i dobro.