Posjet ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine Kalima i manifestacija Kualjske ribarske noći, rezultiralo je i konačnom najavom o prvim sredstvima za akvakulturu iz Europskog fonda za ribarstvo. Kako je najavio Jakovina, isplata bi trebala krenuti ubrzo nakon natječaja koji će biti objavljen već početkom sljedećeg tjedna, 18. kolovoza.

Ukupno će na raspolaganju biti 11,6 milijuna eura, od čega je 75 posto iz Europskog fonda za ribarstvo, a 25 posto iz državnog proračuna.

Ova najava objavljena upravo na zadarskom području za nas je posebno važna jer je Zadarska županija u akvakulturi vodeća regija u Hrvatskoj. Ništa manje važan nije niti nedavno objavljeni Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore kroz sufinanciranje troškova kupnje ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, za bespovratna sredstva za koja se ribari mogu javiti do kraja sljedećeg mjeseca.

U sklopu operativnog programa RH za navedeno programsko razdoblje u tijeku su pripreme za natječaje mjere 2.1- proizvodne investicije u akvakulturi, za koje su potpore u obliku namjenskih bespovratnih sredstava osigurane za sufinanciranje u investicije u komercijalnu proizvodnju u akvakulturi, isključivo namijenjenih za ljudsku prehranu.

Cilj je ove mjere povećanje proizvodnje i jačanje konkurentnosti hrvatskih proizvođača te održivosti akvakulture u Hrvatskoj.

Prihvatljiva su ulaganja koja se provode na postojećim uzgajalištima i mrjestilištima i koja podupiru poboljšanje radnih uvjeta, higijenu, zdravlje ljudi ili životinja te kakvoću proizvoda, smanjivanje negativnih utjecaja ili povećanje pozitivnih učinaka na okoliš te pridonose najmanje jednom od ciljeva poput provedbi metoda uzgoja koje bitno smanjuju negativni utjecaj ili povećavaju pozitivan utjecaj na okoliš, prelasku na uzgoj novih vrsta s dobrim tržišnim izgledima, kupovanju opreme za zaštitu mrjestilišta i slično.

Prihvatljivi su oni troškovi koji su nastali od dana podnošenja Zahtjeva za potporu. Udio javne potpore iznosi 60 posto sveukupnih prihvatljivih troškova, a najviši iznos potpore po korisniku iznosi milijun eura.

O kolikoj je industriji riječ pokazuje se i u nedavno objavljenom izvješću Europskog revizorskog suda o djelotvornosti potpora iz europskog fonda za ribarstvo za akvakulturu.
Naime, svake godine EU proizvede oko 1,3 milijuna tona ribe iz uzgoja, što donosi prihode od oko četiri milijarde eura. Usporedbe radi, hrvatski uzgajivači proizvedu ukupno tek nešto više od 10 tisuća tona, što je negdje oko 0,8 posto ukupne proizvodnje u EU. Istovremeno je ukupna vrijednost hrvatskog uzgoja oko 70 milijuna eura ili nešto značajnijih 1,75 posto ukupnog EU prihoda.