Grad Zadar omogućit će zadarskim ugostiteljima produženi rad do 2.30 iza ponoći za vrijeme utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu.

Odluka o tome trebala bi biti službeno objavljena u idućih nekoliko dana, a mi smo je doznali od samih ugostitelja koji su takve zahtjeve uputili Gradskoj upravi, odnosno gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

Burne rasprave
Donošenju odluke o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata u kojima će domaći ljudi, ali i brojni turisti koji se u tome razdoblju zateknu u gradu, sigurno željeti gledati utakmice i navijati za svoje reprezentacije, prethodile su, kako doznajemo, burne rasprave i nekoliko sastanaka.

Na gradonačelnika Božidara Kalmetu čak su se vršili pritisci da odobri najam javne površine od hotela "Zagreb" do zgrade Sveučilišta u Zadru, gdje je jedna tvrtka iz Zagreba povezana i s dijelom braniteljskih udruga, namjeravala postaviti veliki „videozid" za javna gledanja utakmica, klupe za sjedenje i stolove, sve to uz jakog pivskog sponzora.

Tomu su se usprotivili sami zadarski ugostitelji koji su na sastanku održanom u Gradskoj upravi poručili gradonačelniku kako nije fer da oni čitave godine plaćaju poreze i radnike, da bi im netko sa strane u mjesec dana Svjetskog prvenstva došao, pokupio goste, uzeo zaradu i onda, nakon završetka, sve spakirao i nestao.

To je, čini se, presudilo u odluci Gradske uprave, pa je donesena odluka da se ne odobri postavljanje videozida na rivi i klupe sa stolovima, a da se zadarskim ugostiteljima omogući produženo radno vrijeme do 2.30, dok bude trajalo Svjetsko prvenstvo. Zadar će tako biti grad u kojemu neće biti javnih masovnih gledanja utakmica, ali će zato ugostitelji moći samoinicijativno postaviti, netko veće, netko manje, televizore na štekatima i organizirati gledanje utakmica. Te ponešto od dalekoga Brazila i - zaraditi.

Službenu odluku o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata pokušali smo provjeriti i u samoj Gradskoj upravi, ali nam je Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra, samo kratko odgovorio kako je proslijedio naš upit kolegama iz informiranja. Viša stručna suradnica za informiranje Ivana Dadić pred zaključenje teksta poslala je poruku: Još nije donesena odluka o produženju.