Ekspedicija Walking the Via Dinarica, koja je u kolovozu ove godine krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, prešla je pola planirane ture po Hrvatskoj, te je od petka nastavila put iz Nacionalnog parka Paklenica.

Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA (BiH), a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja. Provedbeni partner u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreb (SPVZ).

 

Tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem i profesionalnom fotografkinjom Elmom Okić, kojem su se u hrvatskoj pridružili predstavnici UNDP-a iz Hrvatske, vodiči SPVZ-a i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), do sada je prohodao rutu preko Nacionalnog parka Plitvička jezera, Parka prirode Biokovo, Mosora, Promine, Nacionalnog parka Krka, Dinare te u četvrtak stigao u Nacionalni park Paklenica, a u petak su krenuli dalje prema Velebitu, Kuterevu, Bijelim i Samarskim stijenama, Risnjaku, Snježniku i Platku.

 

„Mogu reći da s nacionalnim parkom Paklenica imamo najbolju suradnju," rekla je Anamaria Marović, pročelnica Komisije za sportsko penjanje HPS-a. „Uprava nacionalnog parka redovito nam izlazi u susret prilikom održavanja tečaja, ispita i seminara, u kojem slučaju nam odobre i korištenje svojih prostorija, ali i besplatan ulaz u nacionalni park, a na svaku našu primjedbu i prijedlog vezan za penjanje i penjačke smjerove unutar Parka promptno i efikasno reagiraju. Također usko surađujemo i prilikom održavanja i organizacije Međunarodnog penjačkog natjecanja Big walll speed climbing."

 

Ispred Udruženja avanturističkog turizma ATA, stručnjak za održivi razvoj i putopisac Tim Clancy također se pridružio ekspediciji: „Za one koji misle kako se istinska ljepota Hrvatske može naći jedino u kristalno čistoj vodi Jadrana, vrijeme je za osobna preispitavanja. Ovi dragulji u zaleđu, poput Nacionalnog parka Paklenica, svjedoče poziciju Hrvatske kao meke svjetskog prirodnog naslijeđa. To je jedna od svjetski najpopularnijih destinacija za penjanje... i to iz opravdanih razloga," tvrdi Clancy. „Međutim, postoje i oni manje poznati dragulji poput špilje Modrič u Rovanjskoj blizu Zadra. Ta neprimjetna podzemna prostorija vodi vas 850 metara u središte zemlje sa savršeno očuvanim podzemnim svijetom. A to sve je doista samo vrh sante leda kad govorimo o planinarskom terenu u Hrvatskoj. Via Dinarica ima za cilj baciti više svjetla na manje poznate atribute Hrvatske, te skrenuti pažnju na izvarendne mogućnosti za avanturistički turizam koje su u ponudi."

 

Projekt je potaknut uspješnim primjerom Via Alpine koja je kroz EU fondove umrežavanjem osam država uložila značajna sredstva. Kako bi bili u mogućnosti osmisliti kvalitetan i relevantan projekt, temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima područja, projektni tim odlučio je kroz razdoblje od lipnja do prosinca 2013. godine provesti terensko istraživanje te održati brojne sastanke s predstavnicima zaštićenih područja, lokalne i regionalne samouprave, turističkih zajednica, planinarskih udruga i klubova, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te brojnim ponuđačima usluga u turizmu (outdoor turističkim agencijama, seoskim domaćinstvima i sl.).

 

"Osobno već 20 godina govorim da je Dinarsko gorje veliki potencijal te kako Via Dinarica mora biti regionalna priča. HGSS želi sudjelovati u projektu s osnovnom misijom - da ti prostori budu prisutni," rekao je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

 

„Projekt Via Dinarica ukazuje na potencijale koje regija ima kako za regionalni razvoj i pustolovni turizam tako i za sportske i društvene djelatnosti u planinskim područjima," rekao je Dorijan Klasnić, pročelnik Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza. „Jedino, i jedino na takav način, s gojzericama na nogama i kamerom u rukama, u posjeti ljudima koji žive hrvatske Dinaride može se steći realna slika, upoznati se s ponudom ljudi koji unapređuju i čuvaju te krajeve te promovirati njihove potrebe."

 

Putovanje po Hrvatskoj traje od 28. rujna do 10. listopada 2013, nakon čega ekspedicija nastavlja hod po Sloveniji.