Restoran art hotela “Kalelarga” na najpoznatijoj zadarskoj ulici u kratko se vrijeme prometnuo u vrlo zanimljivo mjesto dobre i zanimljive gastronomije, prije svega temeljene na domaćoj hrani, jelima zadarskog kraja i namirnicama čije je porijeklo u pravilu iz domaćeg vrta, polja ili mreže. Jedan je to od zadarskih restorana koji domaću spizu kuha na gastronomski moderan i uzbudljiv način, a jedna od delicija koju njihov kuhar Saša Vranić namjerava uskoro početi pripremati je i domaća divlja šparoga.
To bi samoniklo bilje trebalo obilježiti čitavo predstojeće razdoblje Sašine kuhinje, jer je inspirativno, a vole ga strani gosti i domaći ljudi. Najlakše bi bilo otići do obližnje Gradske tržnice, kupiti nekoliko stručaka svježih šparoga, te ih za dnevni meni toga dana i pripremiti. Ipak, stvar sa šparogama nije tako jednostavna. Ode li do bakica na tržnicu, neće zateći šparoge, a i onaj tko ih ima, skriva ih – pod bancima. Razlog su stroga pravila o branju samoniklog bilja kojim je praktično zabranjena prodaja. I još nešto, zbog uvedene fiskalizacije, Saša bi za kupljene šparoge morao dobiti račun, a nitko mu ga na tržnici za šparoge ne može izdati. I što sada?
– Moram priznati da puno očekujem od uvođenja fiskalnih blagajni 1. travnja, jer sam se već pomalo izgubio u toj šumi propisa. Naše su divlje, aromatične, gorke šparoge autohtona, jako cijenjena vrsta, omiljena u fritajama, rižotima ili skuhana na salatu. Želio bih sastaviti jelovnik od domaćih šparoga, a ne od uvoznih u teglama, iz Nizozemske ili drugih zemalja. Ali bih morao dobiti račun za njih kako bi ih mogao pravilno navesti u specifikaciji i normativu jela. Mogao bi ih platiti u okviru tržnog nakupa, na što imamo pravo u određenom iznosu, ali nitko mi neće izdati račun za šparoge i tu sam onda u problemu jer ih ne mogu “pravdati” – objašnjava nam gastronomsko-zakonski apsurd kuhar Vranić.