u subotu 30. lipnja 2012. godine u Pakoštanima će se održati peti Festival klapa „Školjka 2012".


Posebnost Festivala i jest akustična školjka koja i na otvorenom prostoru klapama daje osjećaj kao da pjevaju u zatvorenom akustičkom prostoru ili recimo „ispod volta". Školjka je i vizualno atraktivna, a smještena je na glavnom gradskom trgu.
U cilju poticanja razvoja klapa s ovog područja ova večer zamišljena je kao natjecanje klapa Zadarske i Šibensko-Kninske županije. Dvadesetak klapa se prijavilo za natjecanje, a selekcijom je odabrano 12 klapa (muških i ženskih).
Umjetnički ravnatelj je nakon audicije odabrao sljedeće klape koje navodimo redom nastupanja:

1. Karmel (ž), Turanj
2. Kontrada (m), Zadar
3. Kondura (ž), Zadar
4. Kožino (m), Zadar
5. Libar(ž), Privlaka
6. Sukošan (m), Sukošan
7. Oršulice(ž), Vodice
8.Biograd (m), Biograd
9. Rećina (ž), Šibenik
10. Bunari (m), Vodice
11. Uzorita (ž), Sukošan
12. Fortica (m), Šibenik


Klape koje nisu odabrane dobile su pisano mišljenje umjetničkog ravnatelja.
Nažalost, iz financijskih razloga ove godine neće biti održana niti revijalna večer kako je to bilo prve tri godine, niti nacionalna natjecateljska večer kakva je održana prošle godine. Istinski vjerujemo da će se financijska situacija popraviti i da ćemo našu „Školjku" vratiti idućih godina na dvije festivalske večeri.

 


Klape će procjenjivati tročlani žiri u sastavu Ivo Nižić, Mojimir Čačija (predsjednik žirija) i po prvi puta ove godine Joško Ćaleta..
Osim bodovne ocjene koju će klape dobiti na kraju natjecanja, klape će dobiti i pisano mišljenje od svakog člana žirija u roku od desetak dana nakon održanog natjecanja.
Sve klape koje osvoje između 70 i 79,9 bodova dobit će brončanu plaketu, klape koje osvoje izmeđi 80 i 89,9 bodova dobit će srebrnu plaketu, a klape koje osvoje više od 90 bodova dobit će zlatnu plaketu.
Klapa koja u natjecateljskoj večeri unutar zlatne kategorije osvoji najveći broj bodova dobit će pored zlatne plakete i statuu školjke kao apsolutni pobjednik natjecanja,
Za vrijeme zasjedanja žirija, a prije proglašenja rezultata, publici će se kraćim programom predstaviti muška Klapa „Kaleta" iz Zadra, finalisti prošlogodišnje prve večeri i dobitnici prošlogodišnjeg Grand prixa na nacionalnoj večeri. 


S obzirom da momentalno ne djeluje Klapa „Pakoštane" koja je tradicionalno izvan konkurencije otvarala Festival odlučili smo ove godine popularizirati pjevanje dječjih klapa na način da Festival otvori dječja klapa „Biokovski slavuji" iz Zagvozda pobjednik nedavno održanog natjecanja dječjih klapa u Zadru.
Voditeljica festivala bit će Ana Marušić .
Kao i proteklih godina nakon događanja bit će organizirana večera i druženje klapa.