ZADAR- Nakon zadarskih arhitekata Nikole Bašića i Ante Uglešića, nagradu Cemexa dobili su Igor Pedišić i Iva Letilović, tandem arhitekata iz zadarskog studija Forum AB. 


Projekt 5 kućica s otoka Silbe arhitekta Pedišić i Letilović našao se se među ovogodišnjim dobitnicima na natječaju za najuspješnija graditeljska i arhitektonska dostignuća CEMEX Hrvatske.

Odbor nagrade najuspješnijima je proglasio projekt 5 kućica s otoka Silbe u kategoriji Stambene građevine, dok je najimpresivnija izvedba u kategoriji Javne i poslovne građevine pripala Studentskom domu i studentskom centru u Splitu. Projekt Izgradnje valobrana, nove rive i poslovne građevine u Maslinici na otoku Šolti proglašen je najboljim izvedbenim i arhitektonskim rješenjem u kategoriji Infrastrukturne građevine.

Vrijedna priznanja hrvatskom graditeljstvu i arhitekturi dobitnicima su u Splitu uručili ovogodišnji članovi hrvatskog Odbora nagrade, koji djeluju potpuno neovisno o organizatoru; dr.sc. Ante Mihanović, profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske te profesor Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Treći član Odbora nagrade, dipl.ing.arh. Idis Turato, predavač na Arhitektonskim fakultetima u Splitu i Zagrebu.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na 21. Međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje će se u listopadu održati u Meksiku, a gdje su prethodnih godina postigli zapažene rezultate i priznanja.