Najmanje 28 belgijskih turista, od kojih 22 djece, uglavnom 12-godišnjaka, poginulo je u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Švicarskoj. Autobus s 52 putnika udario je u zid tunela između istočnog i zapadnog izlaza iz Sierrea u kantonu Vallis, blizu granice s Italijom. Stradala su oba vozača autobusa. Ozlijeđeno je 24 djece.

Zbog neutvrđenih razloga, autobus je najprije udario u rub nogostupa, a potom u betonski zid. Udarac je bio iznimno snažan. Prednja trećina autobusa praktično je zgnječena i brojni putnici su prikliješteni, priopćila je policija. Na teren je odmah izašlo 200 spasilaca. Belgijsko ministarstvo obrane ustupilo je dva zrakoplova za prijevoz roditelja u Švicarsku. Na mjestu nesreće su i psiholozi kako bi pomogli obiteljima koje dolaze. Identifikacija žrtava je u tijeku.

Ozlijeđeni su kolima hitne pomoći i helikopterima prevezeni u bolnice u Lausanni i Bernu. Svi su iz flamanskog dijela Belgije, iz gradova Lommela i Heverleea. Nesreća se dogodila dok se autobus vraćao u Belgiju sa zimskog odmora iz skijaškog kampa u Val d'Anniviersu. To je jedan od tri belgijska autobusa koji su se vraćali zajedno. Preostala dva sigurno su se vratila u Belgiju.

Prema prvim informacijama to je dosad najteža prometna nesreća u Švicarskoj. Riječ je o tragediji koja će potresti cijelu Belgiju, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders za radio Europe 1.