Nagradu Zagrepčanka godine, koja se sastoji od priznanja i 50.000 kuna, uručili su odvjetnici Ljubici Matijević-Vrsaljko gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Nagrada za izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu, posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava i značajne rezultate u podizanju kvalitete života žena u Zagrebu dodijeljena je na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici.

Čestitajući Matijević-Vrsaljko na nagradi, Bernardić je rekao da ju je zaslužila svojim ukupnim dosadašnjim radom, pogotovo u sferi zaštite djece, radeći svoj posao odgovorno i predano.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako 20 godina rada Ljubice Matijević-Vrsaljko na zaštiti ljudskog dostojanstva, zaštiti prava djece i žena te suzbijanju nasilja dovoljan razlog za nagradu Zagrepčanka godine.

Zahvalivši na nagradi, Matijević-Vrsaljko je rekla kako je njezin rad u posljednjih 20 godina neodvojivo isprepleten sa sudbinama mnogih žena koje su također zaslužne za ovu nagradu.

Odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko bila je prva pravobraniteljica za djecu, a od 1992. do 2003. besplatno je zastupala žene i djecu žrtve nasilja pred sudovima i centrima za socijalnu skrb kao jedina odvjetnica Autonomne ženske kuće, prvog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Dugogodišnjim angažmanom, uz potporu ženskih udruga, senzibilizirala je javnost da se zaštite prava žrtava, pa je 2003. prvi put donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a Matijević-Vrsaljko je bila predsjednica radne grupe za njegovu izradu