U petak započinju 13. po redu Dane masline na koje je ove godine zaprimljeno 330 uzoraka iz svih jadranskih županija i Slovenije. Najviše uzoraka poslano je iz Zadarske županije, njih 208. Pobjedničko ulje je nakon senzorske i kemijske analize osvojilo 108 od ukupno 110 bodova, a organizatori nisu htjeli niti potvrditi niti negirati je li ono proizvedeno u Zadarskoj županiji. Ime ovogodišnjeg šampiona bit će poznato u subotu, drugog dana manifestacije, na proglašenju pobjednika koje će se održati u SC Višnjik, rečeno je na tiskovnoj konferenciji koja je održana u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića.
– Dani masline su u 13. godina postala međunarodna manifestacija. Ovogodišnji rezultati pokazuju zavidni napredak u poboljšanju kvalitete maslinovog ulja, a posebno ulja s područja Zadarske županije. Prema određenim kemijskim i senzorskim parametrima osamdeset posto uzoraka ulja može se svrstati u kategorije ekstra djevičanskih i djevičanskih ulja, rekla je Jelena Gulan, predsjednica Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Petar Pedišić iz Gospodarske komore Zadarske županije naglasio je kako su Dani masline važni za razvoj maslinarstva i uljarstva, razvijanje kulture konzumiranja maslinovog ulja kao i za praćenje i upoznavanje s novim trendovima na ovom području. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka Grada Zadar Ivica Katić kazao je kako Zadarska županija ima potencijal da bude perjanica maslinarstva u Hrvatskoj, ali za to treba osvojene medalje pretočiti u oznaku kvalitete.
Dane masline kao i uvijek do sada organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, a ove godine oni se organiziraju pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, HGK Županijske komore Zadar, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Grada Biograda, Grada Benkovca, Obrtničke komore Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja. Kemijska analiza maslinovog ulja napravljena je u laboratoriju Poljoprivredne škole Stanka Ožanića, a senzorsku su proveli analitičari Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar.
Drugi dan Dani masline se sele u dvoranu na Višnjiku. Tamo će se od 11 sati održavati izložbeni-prodajni sajam na kojem će sa svojim proizvodima biti prisutni maslinari Zadarske županije i Istre, te ovdašnji proizvođači sira, pršuta, vina. Također će svoje proizvode predstaviti proizvođači sadnog materijala, te strojeva i uređaja u poljoprivredi. Svečano proglašenje pobjednika najavljeno je za 17 sati
U petak započinju 13. po redu Dane masline na koje je ove godine zaprimljeno 330 uzoraka iz svih jadranskih županija i Slovenije. Najviše uzoraka poslano je iz Zadarske županije, njih 208. Pobjedničko ulje je nakon senzorske i kemijske analize osvojilo 108 od ukupno 110 bodova, a organizatori nisu htjeli niti potvrditi niti negirati je li ono proizvedeno u Zadarskoj županiji. Ime ovogodišnjeg šampiona bit će poznato u subotu, drugog dana manifestacije, na proglašenju pobjednika koje će se održati u SC Višnjik, rečeno je na tiskovnoj konferenciji koja je održana u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića.
– Dani masline su u 13. godina postala međunarodna manifestacija. Ovogodišnji rezultati pokazuju zavidni napredak u poboljšanju kvalitete maslinovog ulja, a posebno ulja s područja Zadarske županije. Prema određenim kemijskim i senzorskim parametrima osamdeset posto uzoraka ulja može se svrstati u kategorije ekstra djevičanskih i djevičanskih ulja, rekla je Jelena Gulan, predsjednica Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Petar Pedišić iz Gospodarske komore Zadarske županije naglasio je kako su Dani masline važni za razvoj maslinarstva i uljarstva, razvijanje kulture konzumiranja maslinovog ulja kao i za praćenje i upoznavanje s novim trendovima na ovom području. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka Grada Zadar Ivica Katić kazao je kako Zadarska županija ima potencijal da bude perjanica maslinarstva u Hrvatskoj, ali za to treba osvojene medalje pretočiti u oznaku kvalitete.
Dane masline kao i uvijek do sada organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, a ove godine oni se organiziraju pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, HGK Županijske komore Zadar, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Grada Biograda, Grada Benkovca, Obrtničke komore Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja. Kemijska analiza maslinovog ulja napravljena je u laboratoriju Poljoprivredne škole Stanka Ožanića, a senzorsku su proveli analitičari Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar.
Drugi dan Dani masline se sele u dvoranu na Višnjiku. Tamo će se od 11 sati održavati izložbeni-prodajni sajam na kojem će sa svojim proizvodima biti prisutni maslinari Zadarske županije i Istre, te ovdašnji proizvođači sira, pršuta, vina. Također će svoje proizvode predstaviti proizvođači sadnog materijala, te strojeva i uređaja u poljoprivredi. Svečano proglašenje pobjednika najavljeno je za 17 sati