Tvrtka „Sirana Gligora” u vlasništvu Ivana Gligore, diplomiranog inženjera agronomije iz Kolana, za paški sir dobitnik je visokog priznanja Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu iz Bruxellesa „Superior Taste Award”. Naime, paški sir obitelji Gligora u središtu Europske unije okrunjen je ocjenom najvišeg ranga – s tri zvjezdice. Konkurencija u Bruxellesu bila je velika pa se tako među preko tisuću izlagača Gligorin sir našao nakon ocjenjivanja međunarodnog žirija, koji su sačinjavali oko 150 stručnjaka iz Europe i ostalih kontinenata, na samom vrhu svjetskih prehrambenih proizvoda i to iz pet najvažnijih ocjena: kakvoće, okusa, prvog dojma, vizije i mirisu.
Jedinstven proizvod
– Jako sam sretan i ponosan što je naš paški sir dobio maksimalan broj bodova i tri zvjezdice. Ovo priznanje koja smo dobili kao ‘Sirana Gligora’ je zapravo priznanje za paški sir u cjelini. Želimo tom paškom siru dati jedno značenje jer želimo proizvesti paški sir koji će biti unificiran po formi i kvaliteti, kaže Ivan Gligora.
Njegov doprinos i zalaganje da paški sir bude brand, prepoznatljiv u svijetu je i dosad bilo cijenjeno. Na Pagu, ali i izvan Paga.
– Paški sir na otoku Pagu proizvodi se od davnina, to je zapravo tisućljetna tradicija ako ne i više. Pisanog zapisa o povijesti sirenja na Pagu, nažalost, nemamo. Ipak, možemo sigurno reći da je sirarstvo na Pagu jedinstveno, što čini više jedinstvenih segmenata. Paški sir je po kvaliteti, okusu i mirisu jedinstven proizvod, imamo autohtonu pašku ovcu koja se hrani sa stotinu vrsta ljekovitog bilja koje se nalaze na brdima, među kamenim škrapama te daje jedinstveno mlijeko od čega se radi paški sir. Da bi paški sir bio brand u svijetu, mora imati jedinstven kalup, veličinu, boju i, naravno, visoku kvalitetu kako bi već i na prvi pogled bio prepoznatljiv na svjetskom tržištu. Naravno, do samog vrha treba još puno toga napraviti.
Put do tri zvjezdice
– Mi u našoj sirani doista radimo na sveukupnom poboljšanju kvalitete paškog sira. Da je to tako, potvrđuju brojna međunarodna priznanja koja smo dobili. Prethodnih godina u Bruxellesu od Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu, naš paški sir dva puta je dobio certifikat „Superior Taste Award” s dvije zvjezdice, ove godine s tri zvjezdice što govori, a kako kažu svjetski stručnjaci, na podizanju kvalitete paškog sira radimo još bolje, kaže Gligora.
Da bi paški sir bio ovako visoko rangiran u svijetu kvalitetnih proizvoda, potrebna su ulaganja u znanje i sveopći rad. Sve to zajedno zacijelo je rezultiralo i time što su u emisiji Gorana Milića kao hrvatski proizvod poznat u svijetu ispitanici naveli upravo Gligorin sir.
Ivan Gligora je sa svojoj obitelji, suprugom Marijom, kćeri Marinom i sinom Šimom, diplomiranim inženjerom agronomije, krenuo u novu investiciju. Sagradio je novi pogon sirane u svom rodnom mjestu.
Investicija u kakvoću
Radi se o investiciji teškoj oko 3 milijuna eura. Nova sirana proteže se na oko 1.800 metara četvornih u tri etaže. Ima podrum za sazrijevanja sireva, potom prizemni dio na kojoj je glavni tehnološki proces, proizvodnja sireva te kat s uredskim prostorijama i atraktivnom kušaonicom sireva od koje se proteže predivan pogled prema sjeverozapadnom dijelu otoka Paga i dijelu Kvarnera.
– Nova investicija je nastavak našeg puta kvalitete, jer želimo spremni dočekati ulazak u EU. Istina je ta da smo u ovu izgradnju sirane ušli u najgore vrijeme krize i recesije, međutim, želimo imati pogon koji odgovara strogo standardima EU. Imamo kreditno zaduženje od 12 godina, a 3 milijuna EURA su doista veliki novci koje moramo vratiti. Ova investicija je važna kako bismo ustrajali na kvaliteti, jer na koncu treba opravdati kvalitetu naših proizvoda za koje smo dobili niz međunarodnih priznanja. Jednostavno želimo ostati u igri među najkvalitetnijim proizvođačima sireva, kaže gđa Marija.
Novi pogon i 150 kooperanata
– Naš novi pogon je jedan od najsuvremenijih takve vrste u Europi što je potvrdila i veterinarska inspekcija Europske unije prilikom njihova nedavne kontrole. ‘Sirana Gligora’ godišnje proizvodi gotovo 200 tona sira. Osim paškog sira čija je ovogodišnja proizvodnja oko 50 tona, u ovoj sirani proizvode se sirevi figurica, žigljen, kozlar i kolan, kaže Gligora te navodi da za proizvodnju paškog sira otkupljuje mlijeko paške ovce od oko 150 kooperanata, odnosno ovčara s otoka Paga. Kravlje i kozje mlijeko za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje od kooperanata iz Ravnih kotara. Uz rame paškom siru proizvodi godišnje oko pet tona čuvene paške skute. U ovoj sirani zaposleno je 23 ljudi, a obitelj Gligora osim proizvodnog dijela u svom vlasništvu ima oko 100 ovaca.
Važno je reći da je paški sir Ivana Gligore bio na tržištu u 40 zemalja. Ovu jedinstvenu deliciju predstavila su gotovo sva hrvatska veleposlanstva u svijetu. Sada se nalazi na tržištu po cijeloj Hrvatskoj, a uskoro i u inozemstvu.
Degustacije, kušaonica