ZAGREB - Premda su neki sumnjali ili još uvijek sumnjaju, pogotovo nakon dosadašnjeg prosinca koji je bio iznadprosječno topao diljem Lijepe naše, ove ćemo zime imati i hladnih razdoblja.

Jedno od takvih slijedi nam sljedećih dana i tjedana. Već će u ovome, blagdanskome tjednu, temperatura biti zamjetno niža nego u prošlome, a još hladnije vrijeme od uobičajenoga za kraj jedne i početak druge godine, s velikom vjerojatnošću ostvarenja, valja očekivati i u tjednu nakon. Pritom je povremeno moguć i snijeg, ne samo u kopnenom području, osobito gorskom, nego, uz buru vjerojatno i mjestimice na moru.

U praktičnom životu to znači da se pripremite na povećanu potrošnju za grijanje, vruće čajeve, kuhano vino, šal, rukavice, a ako ste vozači, ne bi bilo loše ni posljednji put provjeriti antifriz u automobilima; gume ste već ionako trebali promijeniti, osobito ako ste išli kroz gorsku Hrvatsku.

Sve navedeno, ne znači nužno da će nam Božić i razdoblje oko njega, biti u bijelom ugođaju kao u pjesmi, ali hladno će svakako biti. No, to će samo neznatno ublažiti iznadprosječnu temperaturu i ove godine.

Ljubitelji statistike i klimatogije jamačno su već posjetili stranicu www.meteo.hr, i pod rubrikom klimatologija - ocjena sezone, vidjeli kako je jesen 2008. bila normalna, gdjegod i malo toplija od višegodišnjega prosjeka. Oni vjerojatno pamte kako su i prošla godišnja doba i mjeseci, osim većinom rujna, u mnogim krajevima bili slični. Sve je to pridonijelo da 2008., na postaji Zagreb Grič, primjerice, završava kao treća najtoplija u povijesti, iza 2000. i 2007. godine.

Ova je godina pridonijela i da se nastavi trend sve više srednje zimske temperature 30-godišnjih razdoblja. Srednja temperatura razdoblja 1901. - 1930. na postaji Zagreb Grič bila malo viša nego u razdoblju 1931. - 1960., a razdoblja nakon, sve su toplija. Slično vrijedi i za mnoge druge postaje u svijetu, pa i za cijeli svijet.

Vremenske nepodopštine koje se pritom javljaju sve su češće i žešće, a nekih od njih, koje su se dogodile tijekom 2008. godine u Hrvatskoj, možete se prisjetiti u uobičajenom prilogu unutar vremenske prognoze nakon večernjeg dnevnika na Silvestrovo.