ZADAR - Osvjetljenje zadarske rive točnije "Pozdrava suncu" bit će osigurano zahvaljujući suncu kao alternativnom izvoru energije. Putem solarnih panela u duljini od 22 metra proizvorit će se "struja". Energija koja će se pohranjivati tijekom dana koristit će se noću. Višak će biti "prodan" Hrvatskoj elektroprivredi, po svemu sudeći po tri puta većoj cijeni od standardne. Energiju će registrirati dva brojila.

- Poruka koju ovaj projekt odašilje nije samo promicanje ekološke svijesti, moderne tehnologije i drugačijeg pogleda na energiju nego i upečatljiv primjer kako se i u svakodnevnom okolišu uz razigranu arhitektonsku maštu može postići zavidan umjetnički dojam, upotrebljiva svrha i promocija ljepote prostora, rekao je gradonačelnik Živko Kolega prilikom potpisivanja ugovora s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinkom Mladineom.

- Hrvatska mora raditi na sve većem korištenu alternativnih izvora energije. U Europskoj uniji morat ćemo, prema propisanoj direktivi, do 2050. godine koristiti 50 posto energije proizvedene iz alternativnih izvora. Hrvatska može dati mnogo.
Imamo puno sunčanih dana u godini, možemo koristiti energiju vjetra, male hidrocentrale, Fond ima petnaestak projekata za proizvonju biodizela, istaknuo je  Mladineo.

Danas su potpisana četiri ugovora s kojima je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio Gradu Zadru, općini Povljana, te tvrtkama "Sirovina odlagalište" i "Eko Velebit "6 milijuna 515 000 kuna.

"Eko Velebit" će se baviti zbrinjavanem posebnih vrsta otpada. Pogon koji je planiran u Gračacu, zapšljavat će oko 100 ljudi, a svrha će biti zbrinjavanje ukupnog električkog i elektroničkog otpada što je, novost u Hrvatskoj.
 
- Pravilnik o zbinjavanju tog otpada stupio je na snagu danas, rekao je Mladineo.

Tvrtki "Sirovina" odobren je zajam od 1.700 000 kuna, a novac će biti uložen u primarnu reciklažu automobilskih guma, otpadnih vozila i ostalih metala.

Nova, energetski učinkovita javna rasvjeta bit će instalirana i na području općine Povljana.