SARAJEVO - Iran je ratne 1994. i 1995. godine Hrvatskoj platio iznos koji znatno premašuje 50 milijuna dolara kako bi Zagreb tadašnjoj vladi Bosne i Hercegovine isporučio oružje i streljivo nužno za obranu Bihaća, izjavio je bivši bosanskohercegovački diplomat Ivica Mišić.

U kraćem razgovoru kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine" Mišić je izjavio kako je osobno svjedočio razgovorima koji su o tome vođeni između tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića, bivšeg šefa hrvatske diplomacije Mate Granića i iranskog dužnosnika Ali Akbara Velayatija.

- Na tom sastanku je dogovoreno da Hrvatska isporuči oružje, streljivo i ostalu pomoć Bihaću, a da će sve platiti Iran", kazao je Mišić pojašnjavajući kako se o ovome razgovaralo u jesen 1994. u New Yorku kada je Silajdžić svugdje tražio pomoć ne bi li se spriječio pad opkoljenog Bihaća.

- Radi se o velikom iznosu koji je obuhvatio i neke ranije isporuke, dodao je bivši veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima.

Mišić nije precizirao o kolikom je točno iznosu bilo riječi no odgovarajući na pitanje kazao je kako je to bilo "puno više" od 46 milijuna dolara kako se nagađa.

- Velayati je upitao Granića koliko je novaca potrebno. Bio sam šokiran brojom koju je naveo Granić, a Velayati je samo kazao: "Pošaljite oružje Bosancima, sutra ćete dobiti ček", kazao je Mišić.

Mate Granić je u izjavi za "Nezavisne" potvrdio kako je suradnja BiH, Hrvatske i Irana postojala, no opovrgnuo je kako je osobno bio na sastanku u kojemu govori Mišić.