Hrvatska košarkaška reprezentacija kao i hrvatski klubovi već dugo nisu ni blizu europskom vrhu. Na košarku se gleda s puno pesimizma, a u svijetu sporta sve češće se komentira da je to stanje nepopravljivo. Je li tome uistinu tako i mogu li se ti negativni trendovi ipak preokrenuti?

Na ta i druga pitanja vezana uz budućnost hrvatske košarke, ovoga tjedna u ProSport podcastu pokušali su odgovoriti bivši košarkaški reprezentativci Franjo Arapović i Damjan Rudež.

U razgovoru kojeg je vodio istaknuti sportski urednik i novinar, Mario Zorko, gosti su se dotakli i novca, kojeg hrvatski košarkaški klubovi kronično nemaju.

„U uređenim zemljama Europe ti moraš prikazati da imaš novac u banci prije nego počneš sezonu. To je jedan od preduvjeta da uopće možeš igrati. U tim je društvima financijska konstrukcija napravljena na jedan sasvim drukčiji način nego kod nas, gdje se uvijek nešto može zavrtjeti, zamazati ili prikazati drugačijim negoli je. Neke od tih zemalja možda i nisu jake i pune talenata kao Hrvatska, ali imaju uređeni sustav financiranja", kazao je Damjan Rudež koji je, osim u Hrvatskoj, igrao u Belgiji, Sloveniji, Španjolskoj te u američkoj NBA ligi.

Franjo Arapović osvrnuo se konkretno na stanje u ligi i klubu Cedevita.

„Morat ćemo jednog dana to otvoreno reći, Cedevita je smetala sitnim kriminalcima, lopovima iz Cibone, Zadra i Splita. I svi oni su bili sretni kada je Cedevita otišla. Jer ne možeš ti raditi ako je plaća u klubu inače 5. u mjesecu, a gospodin Tedeschi nazove 4. i ispričava se jer će plaća biti 6."

Arapović je otkrio i da ima namjeru uskoro se vratiti na upravljačke pozicije u hrvatskoj košarci, no ne u košarkaški savez nego u Cibonu, kao i razloge takve odluke.

U današnjoj ProSport diskusiji čut ćemo i zašto hrvatski košarkaški klubovi sportašima ne bi trebali dati plaću veću od dvije tisuće eura, kako Damjan Rudež namjerava kroz košarku 3x3 vratiti Hrvatsku u svjetski vrh, zašto Franjo Arapović nije bio pozvan u reprezentaciju za EP u Zagrebu 1989. godine te još mnoštvo tema iz svijeta košarke.