Disciplinski sudac AdmiralBet ABA Lige Hrvoje Vidan izrekao je KK Zadar kaznu od 5.000 eura i zatvaranje dijela teleskopa za dvije sljedeće domaće utakmice, dok je igrač Borca Đorđe Gagić kažnjen s 2.000 eura i zabranom igranja na sljedećoj utakmici.

U obrazloženju odluke navodi se kako su navijači višekratno upućivali uvrede sucima i igraču Đorđu Gagiću („Suci cigani", „Svinjo debela"), a sve je kulminiralo u posljednjoj minuti utakmice kada se Gagić uhvatio za međunožje i pokazao navijačima srednji prst. Situacija je prijetila eskalacijom i upadanjem navijača u igralište, a kako suci nisu mogli urazumiti Gagića, dali su mu isključujuću pogrešku. Pri odlasku je još jednom navijačima pokazao srednji prst.

KK Zadar očitovao se na incident, pokušavajući objasniti kako je publika reagirala na Gagićeve provokacije te je on svojim ponašanjem najviše doprinio dodatnoj eskalaciji, a Borac je donekle pokušao opravdati svog igrača, navodeći kako je cijelo vrijeme bio izložen uvredama.

- Gledatelji koji su sjedili neposredno do klupe našeg tima, na nacionalnoj osnovi, šovinistički, vrijeđali su igrača Savu Lešića uz "Ubij Srbina", "Zaklat ćemo ti porodicu", "Savo traktore", "Ostao si bez Kninskog kosova, ostat ćeš i bez Kosova", "Dogodine i bez Vojvodine", psovali su igraču "majku četničku" i sl., nakon čega je uslijedilo i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i omalovažavanje Đorđa Gagića, citiramo: "Je.... i klat ćemo ti ženu i djecu kao što su ustaše u Benkovcu (aludirajući na mjesto rođenja igrača) i sl.", upućujući i pogrdne riječi "Svinjo debela" , "Gdje ti je traktor" i sl., a sve je kulminiralo bacanjem kovanica i korektora ka igraču, nakon čega je isti, odlukom sudaca, opravdano isključen s utakmice. KK Borac Mozzart nema primjedbi na ponašanje igrača i uprave KK Zadar. Gagić nikada nije kažnjavan za iste ili slične incidente, poznat je kao uzoran sportaš i promotor sporta. Ova događanja neće utjecati na odnose dva velika kluba, niti na reputaciju organizacije ABA lige, naveli su iz Borca.

Prilikom odmjeravanja kazne otegotna je bila okolnost da se već šesti put ove sezone radi o vrijeđanju suparnika na domaćim utakmicama KK Zadar, a treći put da se bacaju kovanice. S obzirom da u 19. kolu Zadar dočekuje Crvenu zvezdu mts, prema mišljenju disciplinskog suca radi se o utakmici visokog rizika, te je u u svrhu prevencije počinjenja istih ili još težih prekršaja, zatvoren dio tribine povezan s incidentima na sljedeće dvije domaće utakmice.

Disciplinski sudac ukazuje KK Zadar na mogućnost identificiranja počinitelja prekršaja, čime se omogućava da nadoknadi troškove plaćene na ime kazne od počinitelja prekršaja, a koje pravo na naknadu štete se ostvaruje u zasebnom građanskom postupku.