Kad i kako se penjati na umjetnoj stijeni? Na novoj umjetnoj stijeni? Odgovore je lako pronaći, jednostavno se dođe u Sportski centar Višnjik, u zgradu koja se nalazi u jugoistočnom dijelu kompleksa, na drugi kat. I tamo...

- Tamo smo mi, Sportsko penjački klub Paklenica! - kaže Hrvoje Grancarić, predsjednik kluba.

Kad čovjek prođe kroz vrata koja dijele prostorije jedne škole od SPK-a Paklenica, naći će se u prostoru koji je nedavno dobrim dijelom uređen i opremljen za penjanje po umjetnoj stijeni.

- Prethodno vrijeme tražili smo najbolje moguće rješenje zajedno sa SC-om Višnjik i Gradom Zadrom. I rješenje smo i našli nakon konstruktivnih razgovora i iskazane dobre volje. Eto, sad smo tu, u prostoru koji je uređen i opremljen nastojanjima svih klupskih članica i članova, te uz potporu subjekata koji su rado pristali podržati projekt.

Iako je SPK Paklenica relativno mladi klub (2018.) od utemeljenja istaknuo se entuzijazmom i kvalitetnim programima. Ustrajno ptiče, razvija i unaprjeđuje sportsko natjecateljsko penjanje, kao i slobodno penjanje, tzv. bouldering, zatim tehničko penjanje kao i penjanje velikih stijena u ekspedicijskom stilu. Od 2021. SPK Paklenica član je Hrvatskoga sportsko penjačkoga saveza, kao i člai Sportske zajednice Grada Zadra.

Umjetna stijena u SC Višnjik jedina je takve vrste u Zadru.

- Umjetna stijena je smještena u prostoru površine od 90 metara četvornih, a radi se o tzv. boulderu koja ide do tri metra visine ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad. Od opreme potrebno je samo imati ili čiste tenisice ili specijaliziranu penjačku obuću, tzv. penjačice...