Otvoreno prvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24 koje se od danas do nedjelje održava u Zadru šlag je na torti jedne sjajne jedriličarske sezone. S 21 prijavljenom jedrilicom (20 iz Hrvatske i 1 iz Ukrajine) i 93 jedriličara Zadar CRO Melges 24 Cup kojem je domaćin Jedriličarski klub Uskok bit će rekordna ovogodišnja regata.

U zvjezdanoj postavi na startu se očekuju krema hrvatskog jedrenja. Sadašnji i bivši olimpijci te svjetski i europski osvajači medalja poput Mihovila Fantele, Ivana Kljakovića Gašpića, Filipa Jurišića, Pavle Kostova, Karla Kureta, Tomislava Bašića, Marin Mišura... Sudjeluje posada Luke Šangulina iz Biograde te Ante Botice iz Trogira koja je prošli mjesc osvojila zalato i srebro na Europskom prvenstvu klase Melges 24 u Italiji.

Naslov hrvatskog prvaka na domaćem terenu brani jedrilica Tutta Forza u čijoj se posadi nalazi trojac hrvatskih jedriličara iz klase 49e:r Mihovil Fantela, Pavle Kostov i Petar Cupać.

„Ja sam jedini od hrvatskih olimpijaca koji dosad nije jedrio u seriji Melges 24, tako da će mi prvenstvo Hrvatske biti vatreno krštenje. Klasa je sjajna, jedan novi projekt koji je podignuo cijelo naše jedrenje", izjavio je Pavle Kostov.
Ovogodišnje natjecanje CRO Melges 24 serije krenulo je tijekom veljače u Dubrovniku, a nakon šest odjedrenih regata u vodstvu je jedrilica Universitas Nova čiji je kormilar Ivan Kljaković Gašpić.

„Veseli me što se u Zadru okupila najveća flota hrvatski Melgesa. Nadam se da će i vrijeme podržati ovu našu jedriličarsku feštu. Konkurencija će biti žestoka, a mi kao lideri serije imamo cilj zadržati vodeću poziciju i osvojiti mjesto na postolju na prvenstvu Hrvatske", ispričao je Ivan Kljaković Gašpić.

Tajna uspjeha Melgesa 24 u Hrvatskoj leži u činjenici kako okuplja najbolje od najboljih u hrvatskom jedrenju. Na regati u Zadru će se tako pojaviti daskaš Enrico Marotti koji se u Hrvatsku vratio s pobjedom na regati PWA Svjetskog kupa u Japanu.

Zadar je sa svojom bogatom tradicijom idealan domaćin velikog finala Melgesa 24. Grad u kojem su organizirane brojne prestižne regate još jednom će imati priliku potvrditi svoju jedriličarsku reputaciju.

„Kada na listi imaš 21 prijavu i brojne vrhunske jedriličare, onda si kao organizator najsretniji na svijetu. Očekujemo sjajne borbe na moru i nadam se da naslov prvaka Hrvatske ostaje kod kuće, u Zadru", poručio je Jakov Šokota iz Jedriličarskog kluba Uskok, suvlanik jdnog od brodova.

Regata u Zadru traje od petka do nedjelje, a u planu je održati ukupno devet jedrenja. Sinoć je državno prvenstvo te monotip klase sportskog jedrenja otvoreno u prostorijama JK Uskok.