Hajduk bez ikakve sumnje grabi prema mjestu u kvalifikacijama za Europsku ligu, gdje će mu kladionice dati solidne šanse da se probije do grupne faze.

Istina je, u Hajduku ove sezone vlada pozitivna atmosfera kakva nije vladala već dugi niz godina, a momčad je tijekom ljeta i zime dobila vrijedna pojačanja, na oduševljenje splitskih navijača.

Iako posljednji rezultati ne ukazuju da bi se klub s Poljuda mogao uključiti u borbu za titulu prvaka u završnim kolima, što se doduše može promijeniti nakon derbija s Dinamom 20. travnja, Hajduk je barem pred ostvarenjem svog minimalnog cilja. Mozzart kladionica, kao i ostali priređivači igara na sreću više ne vide opasnost da Splićani ostanu bez nastupa u Europi sljedećeg ljeta, čak i ako ne osvoje trofej u finalu hrvatskog Kupa, u kojem igraju 26. svibnja protiv Rijeke...

Kako do grupne faze Europske lige?

Za razliku od prošle sezone Prve HNL, kada se Hajduk do posljednjeg kola borio za plasman u Europu i mogao se uloviti dobar koeficijent tipujući na njega, ovog proljeća nećete se obogatiti s istom okladom. Naime, prve četiri pozicije vode u europska natjecanja, a Splićani imaju 14 bodova više od petoplasirane Lokomotive, sedam kola prije kraja prvenstva.

Drugim riječima, morao bi se dogoditi potpuni raspad sistema na Poljudu da ostanu bez nastupa u Europskoj ligi, a ništa na to ne ukazuje pa ćemo svakako splitske "bile" gledati na međunarodnoj sceni ovog ljeta.

No, kad je u pitanju plasman u grupnu fazu Europske lige, tu je situacija neizvjesnija, a kvote na internetskim kladionicama mogle bi biti izdašne.

Hajduk je posljednji put igrao u grupnoj fazi 2010. godine, sa Zenitom, Anderlechtom i AEK-om, a nakon toga ispada u pretkolima, što će u 2022. godini napokon pokušati promijeniti.

Da bi si olakšao posao, splitski klub treba pokušati završiti na što višoj poziciji, jer četvrti u ligi mora puno više utakmica odigrati u pretkolima od drugoplasiranog, koji ima najveće izglede naći se u grupnoj fazi.

Mnogo će toga naravno ovisiti o protivnicima, jer Hajduk u ključnim pretkolima obično nije u ulozi nositelja. No, momčad svakako izgleda impresivnije nego u prošlosti pa će i koeficijenti na prolaz dalje Splićana, čak i kad budu veći od 2.50 biti primamljivi igračima kladionice, pogotovo onima koji simpatiziraju klub s Poljuda...

Liga prvaka umjesto Europske lige?

Naravno, jedan od načina da se Hajduk ne nađe u Europskoj ligi bio bi ulazak u Ligu prvaka, što se zbog aktualnog zaostatka za Dinamom u ovom trenutku ne čini realnim.

Ipak, Splićani igraju još dvije utakmice s klubom iz Maksimira, 20. travnja i 21. svibnja, a ako pobijede u obje prvenstvo bi se potpuno zakompliciralo. Tu je još i gostovanje kod Rijeke 7. svibnja kao teška utakmica pa možemo reći da u slučaju trijumfa Valdasa Dambrauskasa i njegovih igrača u ova tri derbija, Hajduk još može to titule nacionalnog prvaka, na koju čeka od 2005. godine.

Online kladionice nude koeficijent čak 9.00 da će upravo Splićani doći do titule prvaka pa tko vjeruje u Livaju, Kalinića, Krovinovića i društvo još stigne uplatiti optimistični listić, koji bi uz malo sreće mogao postati dobitan. Ipak, nastup kluba s Poljuda u kvalifikacijama za Europsku ligu izgleda kao najrealniji scenarij, sa solidnim šansama da napokon izbori grupnu fazu, pod uvjetom da zadrži trenutni igrački kadar...