Nakon što su jučer proslavile srebrnu medalju koju su osvojile na Europskom prvenstvu u klasi 49erFX, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi s trenerom Karlom Krpeljevićem i Mihaelinom blizankom Anđelom, večeras kreću put doma.

Ukrcavaju se kombijem i trajlerom s opremom, na kojem su prethodno morali zakrpati gumu kod vulkanizera gdje su ih danas zatekli s Radija 057, na trajekt kojim će cijelu noć ploviti do Ancone. Kako nema trajekta za Split, oni će morati okolo voziti do Zadra. Svi četvero bit će volanom.

Na Vitrenjaku, u JK Uskoku imat će dobrodošlicu kakve su zaslužile osvajačice europskog srebra. Kruna je to njihovog zajedničkog jedrenja u ovom olimpijskom ciklusu.

- Sazrele su kao posada, reći će njihov trener Krpeljević koji je trenirao Eniju i dok je jedrila u paru s Romanom Župan.

Enia i Mihaela krenule su na Europsko prvenstvo uvjerene da mogu osvojiti medalju. Nije bilo lako u Kalamariji, predgrađu Solunu (Thessaloníki), rekla nam je telefonom Enija koja ima dugi jedriličarski staže. Uvjeti su bili fizički i psihički zahtjevni: velika vrućina i malo vjetra. I dugo se jedrilo. Čak 15 plovova u pet dana, ističe kormilarka ovog ženskog dvojca.

Lagan vjetar im ne paše, dodaje Enija, jer su obje visoke. Ali probijale su se u TOP 10 prema samom vrhu. Sve je krenulo kad su zajedrili u Zlatnoj skupini.

- Taj dan smo imale četiri plova i bile smo odlične (11., prvo i dva treća mjesta), a onda smo sutradan napravili grešku koja nas je koštala 10 mjesta i tako dva puta. Na regatnom polju bili su uvjeti koji su se teško mogu kontrolirati, a mi smo jedrile konzervativno, ispričala nam je Enia.

U plovu za medalju jedrile su taktički: imajući na oku konkurenciju, dvije posade od kojih, kako kaže Enija, ni jedna nije smjela ući prva u cilj. One su stigle šeste, dovoljno da se jedriličarke Uskoka zaslužno uzdignu na pobjedničko postolje. Radosne i ponosne.

U tome im su pridružila i Anđela koja je u jedinoj ekipi iz Hrvatske imala važnu ulogu. Bila im je logistika, masirala ih, kuhala i pomagala na regatnom polju u društvu s trenerom Krpeljevićem. Posebno sestri s kojom je blizanka, Anđela je davala punu psihološku podršku, navodi kormilarka Enia.

Stigla je Anđela (desno) baciti oko i na regatno polje gdje su se natjecale posade u najnovijoj olimpijskoj klasi NACRA 17, u kojima je Anđela jedrila u dvojcu s Igorom Marenićem.

Nakon Olimpijade u Tokyu došlo je promjena u sastavu posada klase 49erFX, kazala nam je Enia o konkurenciji na EP.-u Grčkoj. Uglavnom su ostale kormilarke, nove su flokistice u pet, šest posada. Sada već uigrane Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi znale su to iskoristiti.