Ove godine obilježava se pola stoljeća organizirane škole košarke u Zadru, piše Sport023. Školu su, pri Košarkaškom klubu Zadar,1971. godine pokrenuli dr. Božo - Nado Zdrilić i prof. Leonardo - Nardi Bajlo. Prvi nastavni kadar, uz dr. Zdrilića i prof. Bajla, činili su profesori Vinko Ivanišević, Lucijan Valčić, Marijan Klanac te Vesna i Luka Bezić.

U knjizi "Od Ravnica do Višnjika - povijest zadarske košarke" iz 2004. godine, prof. Drago Marić zapisao je i ovo: "Program škole svih je dojmio te ga je tražio i trener moskovskog CSKA, kako bi ga primjenio na slične škole u SSSR-u."
Današnja Škola košarke Zadar smatra se nasljednikom Škole košarke koja je osnovana 1971. godine, a na svojoj Facebook stranici najavila je da će tijekom godine nastojati izložiti dijelove povijesti Škole.

U povodu ovog velikog jubileja zanimljiv tekst objavljen je i na Facebook stranici Muzeja zadarske košarke.

- Kad se kaže zadarska škola košarke, odmah na prvu ćemo reći: Vic, brzina, kontranapadi, igra bez šablone... Nešto što publiku privlači na tribine. To ipak nije nešto slučajno, jer postojali su ljudi koji su usadili te postulate u našu igru.
Do 1971. godine, iz izvora koje imamo, novinske grade i razgovora sa svjedocima tih vremena, Zadar je isto igrao brzo i atraktivno, ali te su godine takve komponente igre postavljene u program rada, treninga, odgajanja djece i budućih igrača. Nazvat ćemo to originalni zadarski proizvod.

Ove godine je velika obljetnica, koju zasigurno treba obilježiti, 50 godina rada naše Škole košarke Zadar. Mi ćemo ovako skromno, nadam se, uspjeti potaknuti da ona ne prode kao i prošla, kada smo slavili 90 godina igranja košarke u Zadru, neobilježeno. A imamo se čime dičiti i ponositi. Nemamo pravo biti toliko skromni u obilježavanju istoga - istaknuo je Krešo Butić, idejni začetnik Muzeja zadarske košarke.