Plemeniti sportsko-humanitarni događaj održan je u srijedu, 3. lipnja na velikom nogometnom igralištu u župi sv. Nikole u Crnom pokraj Zadra, čiji je inicijator fra Žarko Relota, župnik zadarske župe sv. Petra u Pločama, nekadašnji dugogodišnji kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije katoličkih svećenika.

Utakmica između Hrvatske nogometne reprezentacije svećenika (HNRS) i Veterana Crno-Ploče-Dračevac zadarski, odigrana je u pomoći za liječenje 15-godišnje Leonarde Marnika iz Crnog, oboljele od leukemije, koja od rujna 2019. g. otkad joj je dijagnosticirana zloćudna bolest, boravi u bolnici na Rebru u Zagrebu gdje prima kemoterapije i druge tretmane.

Na početku utakmice koja je završila pobjedom domaćina Crno-Ploče, rezultatom 3:2, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas uručio je ček vrijednosti 10.000 kn Leonardinoj sestri Loreni. Taj iznos darovali su svećenici iz HNRS-a, odvojivši od svoje mjesečne naknade. Na igralištu je bila postavljena kutija za dobrovoljne priloge gledatelja koji su došli podržati taj mladi život i obitelj u potrebi.

Svećenici su do pred kraj utakmice imali vodstvo od 2:1. Golove su dali don Kristijan Stojko, župnik u Ivancu pokraj Varaždina i don Josip Benko, katedralni župnik u Bjelovaru. U zadnjih pet minuta Crno - Ploče izjednačili su golom iz jedanaesterca, a onda i poveli. U reprezentaciji svećenika bili su: Šime Žilić (golman), Stjepan Matezović, Darko Banfić, Vladimir Brizić, Kruno Juraković, Alojz Čubelić, Mladen Parlov, Josip Benko, Domagoj Matošević, Žarko Relota, Kristijan Stojko, Zvonimir Mikulić, Pavao Filipović i dr. Damir Erceg.

U Zadru se taj dan mons. Ivas zatekao zbog osobne potrebe. Budući da je zadarski nadbiskup Želimir Puljić bio spriječen doći na utakmicu, tijekom dana mons. Puljić pohodio je svećenike u župnoj kući u Pločama gdje ih je susreo i zahvalio im na toj inicijativi. „Onda mi je nadbiskup Puljić rekao, Budući da ne mogu doći, ja te delegiram", rekao je mons. Ivas. Bilo mu je povjereno izvršiti i prvi udarac loptom sa središta terena na početku utakmice.

- Svećenik Ante Pavlović s kojim sam došao iz Šibenika rekao mi je: Biskupe, nije za vas više balun, nego balote. Ali, igrao sam ja nekada i na krpaše, lopte koje su bile od krpe, to su bile naše prve lopte. Kao sjemeništarci igrali smo nogomet na Bokanjcu u Zadru, kao bogoslovi igrali smo na Šalati. Kako sam rastao, preselio sam se u gledalište. Treba uvijek priznati realni status, shodno mogućnostima, rekao je biskup Ivas.

Donaciju je dala i Udruga Šijavoga iz Privlake koja promiče tradicijske vrijednosti. Tko želi pomoći obitelji Marnika, može uplatiti na žiro račun Hrvatske poštanske banke: HR2123900013102468833.