Tradicija vrhunskog vaterpola u Zadru je ponovno oživjela! Zapravo, mlade generacije ponovno ju počinju pisati, budući da iz godine u godinu nižu nove uspjehe. Vaterpolisti Zadra 1952 do 12 godina u Šibeniku su tako prošlog vikenda osvojili prvi državni naslov u povijesti kluba u bilo kojoj kategoriji. Jug su razbili pet golova razlike, Mladost šest, a s Primorjem iz Rijeke u finalu je bilo - 19:7! Na Radiju 057 danas je gostovao trener zlatnih zadarskih momaka Ivo Radetić, koji se osvrnuo na njihov uspjeh i najavio daljnje aktivnosti u klubu.

- Turnir smo odigrali vrhunski. Igra nam je rasla u svakoj novoj utakmici, a najbolju igru pružili smo u finalu protiv Primorja. Bila je to savršena utakmica a rezultat pokazuje koliko je uspjeh zaslužen, kaže Radetić.

Uspjeh mladih vaterpolista iznenađenje je samo za one koji posljednjih godina ne prate ovaj sport.

- Igrači godište 1999. bili su drugi u prvenstvu i treći u kupu Hrvatske, godište 2002. bilo je treće u Hrvatskoj, kadeti su bili drugi u prvenstvu i kupu, mlađi juniori treći u Hrvatskoj, prošle godine mlađe nade su bile druge...

U Zadru je vaterpolo nakratko bio popularan sredinom devedesetih godina, kada je igrao prvu ligu. Ali to je bilo napravljeno na umjetan način - s deset kupljenih igrača i domaćim utakmicama u Splitu i Šibeniku. Izvan toga vaterpolo je bio rekreativni ljetni sport koji se igrao na bazenu na Kolovarama. Sve do otvaranja bazena na Višnjiku prije 10 godina, 14. svibnja 2009. godine, kada su revijalnu utakmicu odigrali Dubravko Šimenc, Milivoj Bebić, Deni Lušić, Perica Bukić, pa i današnji trener Zadra Ivo Radetić.

- Mi smo tada upisali generaciju mladih vaterpolista koja je ove godine ušla u prvu momčad. Četvorica njih su članovi reprezentacije do 19 godina, trojica iz našeg kluba - Ivan Vrdoljak, Roko Jurišić i Marin Jovančević, dok je Jerko Jurlina član zagrebačke Mladosti. Prošle godine imali smo 12 članova koji su bili u državnim selekcijama U-15, U-17 i U-19, a ukupno je upisano stotinjak članova, ističe Radetić.

Da momčad do 12 godina nije izuzetak pokazuje i rezultat mlađih kadeta, koji su na državnom prvenstvu u Dubrovniku nedavno bili četvrti, nakon što su u polufinalu izgubili od Primorja, a prethodno u četvrtfinalu dobili Mladost.

- Za Zadar je izvrsna stvar da postoji interes za vaterpolom. Dosta nas ljudi prati na utakmicama, a i ljeti na bazenu. Stvorili smo jednu zdravu bazu igrača i za jedan iskorak treba nam interes jakog sponzora. Mi s ovakvim proračunom ne možemo plaćati igrače, pa oni odlaze prema prvoligašima koji već iskazuju interes za njihovim dovođenjem. Trenutačno je Grad Zadar naš najveći donator i zahvaljujem im na svemu što rade za nas i zadarski sport općenito, kaže Radetić.

U klubu već počinju s pripremama za kvalifikacije za Kup Hrvatske, koje se igraju tijekom ljeta te Zadar Open, turnir u kategoriji mlađih nada koji se uskoro igra na Višnjiku. Škola vaterpola otvorena je cijele godine, svi zainteresirani mogu navečer iza 19 sati vaterpoliste naći na bazenu, a novost je i upis djevojaka koji kreće na jesen. U svijetu je ženski vaterpolo čak i popularniji od muškog, budući da njime dominiraju bogatije zemlje poput SAD-a, Nizozemske, Španjolske, Rusije, Kine, Australije... Osim toga,ženski je vaterpolo također olimpijski sport pa bi se, uz iskustvo i struku koji već postoje, uz malo truda hrvatske, a time i zadarske vaterpolistice, mogli naći na ovom najvećem svjetskom natjecanju.