Nedostatak novca, stručnog kadra, infrastrukture, slobodnih termina u dvoranama i na igralištima, unatoč vidnom poboljšanju. Glavni su problemi s kojima se susreću sportaši i rekreativci na području Zadarske županije, poruke su s panel rasprave u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru, održane u sklopu projekta „Budi aktivan, budi zdrav".
Uvodna riječ pripala je pročelniku odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, Ivanu Šimuniću koji je rekao kako je sama kampanja projekta „Budi aktivan, budi zdrav" imala dva pravca. Jedan je bio kampanja putem interneta i ispunjavanje online anketnog upitnika, dok je drugi bio provođenje ankete u osnovnim školama. Otkrio je kako je sveukupno ispunjeno nekoliko tisuća anketnih upitnika koji će biti podloga za izradu Strategije razvoja sporta Zadarske županije.

„Također, sve ono što se čulo na samoj panel raspravi koristit će se prilikom izrade strategije", dodao je Šimunić.

Katja Pijaca, predsjednica Saveza sportske rekreacije Sport za sve i predsjednica Društva sportske rekreacije žena Relaks istaknula je potrebu brisanja neaktivnih udruga koje zapravo ne provode svoje aktivnosti, a dobivaju novac iz proračuna. Svi sudionici složili su se kako je potrebno uvođenje administrativnog reda te brisanje fiktivnih udruga, klubova i organizacija.
Branimir Longin, sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar i Marko Pinčić, voditelj Škole nogometa Nogometnog kluba Zadar istaknuli su problem sve manjeg broja djece u sportskim školama i klubovima. Tako se moglo čuti kako je broj upisanih nogometaša na razini Zadarske županije u velikom padu te da probleme s brojem upisanih članova ima i perjanica zadarskog sporta - KK Zadar.

„Prije četiri godine imali smo 95 kategorija momčadi mladih uzrasta, oko 1400 momaka je igralo nogomet u Županiji, a u posljednje četiri godine dogodio je strahoviti pad. Juniorska liga više ne postoji, a u županijskoj kadetskoj ligi imamo samo šest klubova. To su problemi koji se ne vide", istaknuo je Pinčić.

S druge strane Univerzalna sportska škola Start, za koju su neki sudionici panela prvi puta čuli, ima stalan rast upisanih članova. Tu je pružena ruka suradnje pa će se mali Startovci koji napuštaju školu usmjeravati prema sportskim klubovima ovisno o afinitetima i sposobnostima.

Svi sudionici su pohvalili inicijativu i održavanje skupa te poručili kako ovakvih druženja treba biti više. Dogovorene su suradnje na razini klubova i sportskih škola, ustupanje termina i zajednički rad. Prema njima treneri KK Zadar bi povremeno održavali košarkaške treninge s polaznicima Škole nogometa NK Zadar, dok bi se nogometaši priključili treninzima Škole košarke Zadar. Naglašena je štetnost interneta, računalnih igara i društvenih mreža koji su doveli do sjedilačkog i neaktivnog života djece i mladih. S druge, ukazano je na potrebu korištenja istih tih društvenih mreža u marketinške svrhe koje su primjerice, u velikoj mjeri pomogle promociji Škole trčanja Zadar.

„Potrebno je napraviti veliki zaokret u razmišljanju. Mi treniramo našu djecu prvenstveno u školama isto kao što se to radilo prije 40 godina, a vremena su se promijenila. Poražavajući su rezultati istraživanja o aktivnosti današnje djece, imamo samo dva sata po 45 minuta tjedno tjelesne kulture samo u višim razredima, potrebno je napraviti veliki zaokret i prepoznati nedostatak kretanja kod djece", poručio je Jure Šango, osnivač i voditelj Škole trčanja Zadar te kondicijski trener Košarkaškog kluba Zadar.

Fitness trener i sportski novinar Zadarskog lista, Viktor Bogut skrenuo je pažnju na problem nezdrave prehrane kod djece.

„U igraonici gdje je moje dijete svaki roditelj dostavlja doručak i svi osim jedne curice imali su za doručak ili krafnu ili neki pekarski proizvod. Znači od tu treba sve krenuti, moramo paziti na zdravu prehranu", mišljenja je Bogut.

Ulaganje u stručni kadar, školski sport, edukaciju roditelja i marketing dugoročno će, mišljenja su sudionici skupa, donijeti poboljšanju krvnu sliku stanja u sportu i rekreaciji na području Zadarske županije.

U panel raspravi sudjelovali su:

Vitomir Burčul - predsjednik Športske zajednice Zadarske županije
Katja Pijaca - predsjednica Saveza sportske rekreacije Sport za sve i predsjednica društva sportske rekreacije žena Relaks
Ivan Mijolović - voditelj i trener Univerzalne sportske škole Start
Jure Šango - osnivač i voditelj Škole trčanja Zadar te kondicijski trener Košarkaškog kluba Zadar
Viktor Bogut - fitness trener i sportski novinar Zadarskog lista
Ivica Nekić - dopredsjednik i trener Atletskog športskog kluba Benkovac
Branimir Longin - sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar
Marko Pinčić - voditelj Škole nogometa Nogometnog kluba Zadar