21. i 23. prosinca u Preku je bilo sve u znaku ribe, mora, brodova, jednom riječju otočnog načina života.
Adventska inačica Večeri priješke kužine ponudila je posjetiteljima uvid u dio tradicije našeg kraja. Prvi dan manifestacije, Ivan Longin održao je radionicu ribarskih vještina tradicionalne izrade bokobrana i pramcobrana od konopa za brodove i radionicu vještine vezanja mornarskih čvorova. Pored teorijskog dijela polaznici su se i sami okušali u pletenju brka i pandule.
Slijedilo je Okrugli stol i predavanje Renata Kraljeva na temu nutricionističke važnosti plave ribe u prehrani i načinima njene pripreme. Na predavanju su bile posebno naglašene beneficije konzumacije sitne plave ribe za naše zdravlje, te važnost stvaranja navike njene konzumacije već u dječjoj dobi.
23. prosinca u jutarnjim satima središte mjesta Preka bilo je ispunjeno mirisima srdele, sipe i fritula. Zadarski kuhar Renato Kraljev zajedno sa svojim kolegama na Predbožićnom marendinu pripremio je prave specijalitete u kojima je jednostavnu glavnu namirnicu sljubio sa modernim načinom kuhanja – file srdele pohane u tempuri sa mariniranim povrćem i rikolom, sipa sa čičvardom, te juha od morskog kamena.
Za „nešto slatko” pobrinule su se članice Udruga žena „Luzor” iz Preka, koje su posjetitelje počastile domaćim preškim fritama, dok se za glazbeni ugođaj pobrinuo zadarski pjevač Jure Brkljača.
Cilj projekta „Večer priješke kužine” je valorizacija i promocija lokalnih ribljih proizvoda kroz turističko gastronomsku ponudu općine Preko i otoka Ugljana, kao ribarstvenog područja sa tisućljetnom maritimnom tradicijom.
Općini Preko kao nositelju ovog projekta odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 44.883,92 eura namijenjena za ovu manifestaciju i to unutar Mjere 2. “Ulaganja u valorizaciju i promociju ribarske i maritimne baštine” iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR Plodovi mora. Projektni partner je Turistička zajednica općine Preko.
„Drago mi je da smo uspjeli u sklopu Večeri prijeske kužine organizirati “Predbožićni marendin”. Inače, Večer priješke kužine se održava već nekoliko godina, a glavni cilj je bio vratiti naše autohtone namirnice, pogotovo ribu na menue ljetnih kao i vansezonskih manifestacija. Naši gosti takve namirnice puno više cijene i povezuju ih s destinacijom, a trebali bismo ih i mi sami puno više vrednovati.” – komentirao je direktor Turističke zajednice općine Preko gospodin Ivan Košta.
U okviru aktivnosti izrađen i je novi kulturno turistički proizvod – kuharica naziva “Tradicionalna jela otoka Ugljana” radi promocije poticanja konzumacije ribe kao iznimno nutritivne namirnice.
Kuharica sadržava recepte tradicionalnih otočkih jela od namirnica s otoka Ugljana. Sačuvat će se gastronomske vrijednosti otoka Ugljana koje su vrijedne očuvanja i uvrštavanja u ponudu kroz ugostiteljske objekte i manifestacije. Također, kuharica je dostupna u digitalnom obliku na web stranici Turističke zajednice općine Preko, te je prevedena engleski jezik.