Nedavno su kupači u Zadru prijavili opekline zbog meduza, koje su viđene u Diklu te na Boriku. Jučer je pak na stranicama IRB Centra za istraživanje mora u Rovinju, objavljen podatak kako su u razdoblju od 17. srpnja do 22. kolovoza prikupili 59 dojava o opažanju želatinoznog planktona te nekoliko dojava o opeklinama. Radi se o 9 različitih vrsta, a među njima su i dvije toksične za ljude koje mogu uzrokovati jake opekline. Baš te dvije su najčešće i bile zapažene.

- Radi se o meduzi režnjaka vrste morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i meduzi obrubnjaka Olindias muelleri. Morska mjesečina (najčešće u nakupinama) bila je zapažena uz obale Visa, Korčule, Lastova, Lastovnjaka, Biševa, Silbe, Zadra, Molata, Iža, Ista, Premude i Lokruma. Pojedinačne jedinke vrste Olindias muelleri bile su zapažene u Premanturi, Rovinju, Ninu, Zadru, Korčuli, Ugljanu, Lošinju, a nakupine više jedinki zapažene su uz obale oko Pirovca i Funtane, objavili su iz Centra.

Također su i opisali meduze na koje bi kupači trebali pripaziti. Dojave o meduzama mogu se poslati putem aplikacije Crafting the sea (Andriod/Apple Store), koja je napravljena od strane Centra za morska istraživanja pri Institutu Ruđer Bošković u Rovinju.

Kad je Morska mjesečina u pitanju, radi se o ružičastoj ili ljubičastoj do narančasto-smeđoj meduzi s točkicama tamnije boje. Kroz prozirni klobuk se vide spolne žlijezde u obliku četverolisne djeteline intenzivne ružičaste ili smeđe boje. Relativno je mala, sa promjerom klobuka u pravilu manjim od 10 cm, u Jadranu najčešće od 5 do 6 cm. Na rubu klobuka nalazi se 8 tentakula, koji kada su potpuno ispruženi, mogu biti dugački do 2 m.- Zato se često dogodi, da kupači ne zapaze jedinku koja ih je opekla. Morska mjesečina smatra se najotrovnijom meduzom u Sredozemnom moru. Simptomi opekline se najčešće pojavljuju lokalno na mjestu kontakta. To su uglavnom kožne reakcije u obliku crvenila, boli, svrbeži, jakog osjećaja pečenja te pojave plikova. Rjeđe dolazi do komplikacija tj. do jačih alergijskih reakcija, pojasnili su stručnjaci.

Nadalje, opekline meduze Olindias muelleri, odnosno meduze obrubnjaka, su česte u Mediteranu, ali su blaže od opeklina morske mjesečine, a simptomi najčešće nestaju nakon nekoliko sati. Meduza se može prepoznati po prozirnim klobukom promjera 4 do 6 cm sa 4 radijalnima kanala sa žuto-narančastim ili crvenkastim spolnim žlijezdama po cijeloj dužini. Na rubu klobuka nalaze se 2 niza tentakula, crvenkasti ili žuti primarni tentakuli s ljepljivim jastučićima i tamniji sekundarni tentakuli.

Za razliku od morske mjesečine, koja cijeli životni ciklus preživi u vodenom stupu, meduze Olindias muelleri danju borave na morskoj travi ili makroalgama, a nakon zalaska sunca postaju aktivne i plivaju u vodenom stupcu. Zato ih se može uočiti u plitkim zatvorenim uvalama s gustim livadama na morskom dnu, najčešće u toplijem dijelu godine.

Zaštita protiv opeklina meduza ne postoji. Iz Centra savjetuju da se u more ne ulazi kad su morske mjesečine zapažene.

- Ukoliko se u more ipak ulazi, potrebno je zaštititi se odjelom iz lycr-e ili neoprena te držati lice iznad vode. U slučaju kontakta, mjesto opekline nužno je isprati morskom vodom (ne slatkom) i nježno sastrugati zaostalo tkivo meduze s kože. Hladite mjesto opekline ledom (ali ne direktno na kožu) i nanosite preparate koji hlade i umiruju kožu. U slučaju težih simptoma i komplikacija savjetujemo liječničku pomoć, stoji u uputama stručnjaka iz Centra.

A kako je Morska mjesečina holoplanktonska vrsta, što znači da cijeli životni ciklus preživi u vodenom stupu. Brzo i aktivno pliva, ali njezina pojava, kako što je svojstveno svim planktonskim organizmima, najviše ovisi o morskim strujama, plimi i oseci te vremenskim prilikama. Iz Centra kažu kako je baš stoga je vrlo teško predvidjeti točne lokacije i vrijeme pojavljivanja meduza.