Meduze - najveći neprijatelji kupača koji ostavljaju trag opekotine na njihovoj koži.
Dogodilo se to kupačima jučer na početku Dikla. Ispekle su ih meduze po tijelu, neke i po licu jer ih je zapljusnuo val.

Plaža je, kaže naša sugovornica, u trenutku bila ispražnjena. Među kupačima pričalo se o malim sitnim, tzv. japanskim meduzama koje su i dan ranije bile aktivne. Požalili su nam se i Zadrani koji su imali bliski susret s meduzama na plaži Borika.

Znanstvenici su u srpnju najavili kako je u srednjem Jadranu već zamijećene nakupine morske mjesečine, najtoksičnije jadranske meduze, one male ljubičaste koja je pekla 1980-ih godina. Pretpostavlja se da je razlog što je ove godine bilo jako puno kiše a onda je naglo zatoplilo. More nije nikada bilo toplije a za neke i opasnije.

Najgore je kad plivač uleti u masu malih, ali opako vatrenih meduza. Nema načina da ispliva netaknut. Pretjerano mlataranje rukama, u pokušaju da ih se otjera od sebe, dovest će do još većih opekotina, ističu stručnjaci koji međutim još nisu otkrili sve tajne meduza. Na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog sveučilišta, provjerili smo, nitko se na bavi meduzama ali će prijaviti pojavu kolegama u Dubrovniku.

Kako se ponovno vratiti na mjesto na kojem uživate u moru u kojem su ih opekle meduze, pitanje je bez odgovora. Dojava s kupališta u Diklu tek je upozorenje za koje ne znamo do kad će vrijediti.