Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022. godini u Hrvatskoj akademski stupanj postiglo je 792 doktora znanosti. Udio žena u tom broju iznosio je 416, odnosno 52,5%, čime su zadržale svoju "vodeću" poziciju nad muškarcima kad je riječ o stjecanju ove akademske titule.

Isto se ipak ne može kazati i za Sveučilište u Zadru na kojem su titulu doktora znanosti dobile 32 osobe, osam više nego godinu ranije, od čega 15 žena. Dakle, muškarci su u ovom slučaju ipak u prednosti sa 53% u odnosu žene. Lani to ipak nije bio slučaj kada se među 28 doktora znanosti našlo čak 18 doktorica.

Najviše disertacija obranjenih na Sveučilištu u Zadru bilo je iz područja humanističkih znanosti (18), društvenih znanosti (13) te samo jedna iz interdisciplinarnih područja znanosti. 

Najviše je doktorica znanosti doktoriralo na Sveučilištu Sjever, Koprivnica, 83,3%, zatim slijede Sveučilište u Osijeku, 58,0%, Sveučilište u Splitu, 54,7%, Sveučilište u Zagrebu, 52,7%, Sveučilište u Zadru, 46,9%, i Sveučilište u Rijeci, 43,8%, dok  u Slavonskom Brodu nije bilo niti jedne doktorice znanosti.

Od ukupnog broja novih doktora znanosti, na Sveučilištu u Zadru doktoriralo je tek  posto više nego godinu dana prije. Isto kao i prije, najviše novopečenih doktora znanosti bilo je u dobi od 30 do 34 godine (35,6%). Troškove studija uglavnom je snosio poslodavac (48,5%), a 13,1% doktora znanosti bila su izdvojena sredstva iz državnog proračuna. Ostali su troškove studija snosili sami.