Iako su žene polovica čovječanstva, njihov doprinos povijesti vrlo često ostaje prešućen, a one same nevidljive i zaboravljene. Urbane ženske šetnje vraćaju glas ženama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti nekog grada, a da nisu dobile bistu, ni spomen ploču, pa čak niti usmenu predaju.

Takve ženske priče je u Zadru oživio projekt Eveline Thalmann, lektorice na Odjelu za germanistiku u Zadru, koja je zajedno sa svojim studenticama osmislila projekt "Ženska povijest u Zadru".

Profesorica Thalmann ljubazno se odazvala molbi učeničke volontersko-aktivističke grupe Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, SADIONICA!, te zajedno sa studenticama Laurom Garettini, Lunom Kunecki i Sofijom Nujić organizirala za učenike SADIONICE! i njihovu voditeljicu, profesoricu Ljubicu Predovan, žensku šetnju zadarskim Poluotokom.

Šetnja je organizirana 2. prosinca, povodom međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Učenice i učenici SADIONICE! su tako imali priliku saznati kakav je trag na generacije naših sugrađana ostavila Nives Šimatović Predovan, koja je veza između Asje Kisić i Zadra, tko su Čika i Vekenega, zašto je zaboravljena slikarica Zoe Borelli Vranski, te kako su dvije djevojke iz Zadra postale osnivačice najuspješnije zadružne pivovare u Europi.

Šetnja je završila sa zaključkom da možda upravo iz SADIONICE! dolaze nove generacije zadarskih žena - onih čiji će se glas jasno čuti u životu i povijesti grada.