Općinski sud u Zadru osudio je njemačkog državljanina koji je iskoristio naivnost jedne vlasnice kuće u zadarskoj okolici koja mu je povjerila kuću na čuvanje dok je bila odsutna, u Australiji.

On je inscenirao provalu na način da je ključem otvorio ulazna vrata kuće te ušao u unutrašnjost odakle je otuđio glazbenu kutiju marke Sony, jedan DVD blue-ray i prijenosno računalo, a nakon što je otuđene stvari donio u svoju kuću, ponovno došao do kuće, sa sjeverne strane kuće bušilicom probušio okvir prozora na kuhinji i isti nasilno otvorio te potom u kući ispreturao stvari fingirajući da se dogodila provala.

Osim toga, nekoliko mjeseci kasnije došao je do druge obiteljske kuće gdje je fizičkom snagom otvorio prozor te iz kuće otuđio dva televizora i bušilicu.
Okrivljenik je priznao da je uzeo stvari iz prve obiteljske kuće, koje je vratio, no demantirao je da bi kasnije bušio prozor i inscenirao provalu. Međutim, kako je policija pronašla dio predmeta kod njega, sud nije prihvatio takvu obranu.

Ocjena je suda da prilikom razrade svoga plana i fingiranja provale okrivljenik nije računao da će stvari biti pronađene kod njega. Ovako, nije mogao objasniti zašto su stvari kod njega, pa je sve prezentirao kao jednu nelogičnu i posve neuvjerljivu obranu.

Oštećena je čak navela da joj je okrivljenik kada je došla policija rekao da nema ključ i da joj ga je vratio, a da je ona znala da ima ključ. U svojoj obrani pred sudom okrivljenik je priznao da je imao ključ. Ocjena je da je okrivljenik oštećenoj tom prilikom, kada je došla policija, rekao da nema ključ, samo kako se ne bi sumnjalo na njega.

Za oba prekršaja osuđen je na jedinstvenu uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora, a vlasnici kuća upućeni su u parnicu radi odštete.