Voda koja se slijeva niz kamene zidine iznad kojeg je zapuštena povijesna zgrada Narodnog lista te vidljive crne naslage, šaka su u oko koja je ovih dana probudila zadarsku javnost. O tom problemu, portal 057info pisao je i početkom 2021. godine. 

Iz gradske uprave su odlučili reagirati nakon što su se televizijske kamere okrenule prema njima iako je to akutni problem. Međutim, vlasnici zgrade Narodnog lista, kao što smo lani pisali, nisu dali Odvodnji ni da provjere stanje na terenu s oborinskim vodama. Sada su u Gradu Zadru došli do zaključka da se radi o gubitku vode iz cijevi zbog čega su povećani računi vlasniku zgrade u čijem prizemlju je skoro dvije godine otvoren kafić. Na tom dijelu bedemu se saniraju posljedice, a da još nije uklonjen uzrok. Voda se i dalje slijeva i curi po Obali kralja Tomislava.

Čistoća svakog dana temeljito ispire površinske naslage i nakupine materijala iz nasipa zidina, koji se zbog oštećenja kućnih instalacija korisnika usluge opskrbe pitkom vodom slijevaju na javnu površinu. Nakon što je Odvodnja utvrdila da u tragovima odljeva nema fekalija, tvrtka Vodovod je na oštećenja upozorila vlasnika priključka. S obzirom na to da se radi o javnoj površini komunalno redarstvo je prema vlasniku pokrenula upravni postupak nakon kojeg slijedi i prekršajni, nepotpisana je informacija je koju smo dobili iz Grada Zadra.

Za taj komunalni problem u javnom prostoru nadležan je Odjel za komunalne djelatnosti. Pitali smo ih i jesu li za taj zahvat tražili suglasnost konzervatora, ali su taj upit ignorirali. Uostalom kao i Konzervatorski odjel u Zadru. Taj problem nije od jučer ali javno-privatno partnerstvo spalo je na komunalne redare. Nema policije, nema sudskog naloga, a kamoli konzervatorske inspekcije.

Zadarski konzervatori koji se pitaju kada treba postaviti zaštitnu ogradu na dio bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, ali se ne oglašavaju kada ih se preko Ministarstva kulture pita kako oni to provode zaštitu zidina.

Na novinarski upit što su ili što će poduzeti, s obzirom na to da su oni jedini koji provode pravila UNESCO-a na čijoj su se listu svjetske baštine našli zadarski bedemi, nema odgovora.

Jedva čekamo odgovor na ovu sitauciju stručnjaka koji rade plan upravljanja povijesnom gradskom jezgrom, što je obaveza Grada Zadra zbog uvrštavanja zadarskih bedema na listu UNESCO-a 2017. godine.