Gradonačelnik Zadra u travnju je donio odluku kojom će splitski Urbanex izraditi Plana upravljanja kulturno-povijesnom cjelinom grada Zadra. Njima će 192.990 kuna bez PDV-a biti isplaćeno sa stavke zaštite i obnove kulturne baštine Odjela za kulturu koji vodi taj posao, zaprvo obavezu zbog uvrštavanja zadarskih bedema na listu UNESCO-a 2017. godine.

Splitski Urbanex bio je jedini na javnoj nabavi do 199 tisuća kuna. Oni su i monopolisti u izradi tih planova. Krajem prošle godine izabrao ih je Grad Split. ali na javnom natječaju za 420 tisuća kuna i rokom od godinu dana za izradu plana zbog UNESCO-ve zaštite Dioklecijanove palače.

Praktički isti iznos će Urbanexu platiti Grad Zadar jer je prošlog ljeta s Urbanexom ugovoreno istraživanje od 198 tisuća kuna za Plan koji se izrađuje po metodologiji UNESCO-a za koju se ta firma specijalizirala. Druga faza izrade tog plana, prema lanjskoj najavi resorne pročelnice Dine Bušić, počet će dogodine. Odjel za kulturu je u svom programu za 2022. godinu planirao iznos od 580 tisuća kuna i to za izradu studije na temu Prihvatni turistički kapaciteti, što bi trebao biti dio tog Plana. Kakva je sudbina te studije, javnosti nije poznato.

Kao i kad će zainteresirana zadarska javnost doznati do kakvih je teza došo Urbanex u istraživačkom dijelu povijesne jezgre Zadra. To je pitanje je za predsjednika Povjerenstva, gradonačelnika Branka Dukića, a i tema s kojom bi se mogli pozabaviti gradski vijećnici.