Na glavnoj skupštini Turisthotela odlučeno je da će se dioničarima isplatiti 200 kuna po dionici, umjesto predloženih 90.

U pozivu za jučer održanu skupštinu prijedlog direktorice Meri Matešić Sičić bio je da se od ukupne dobiti društva ostvarene u prošloj godini, a radi se o 77,8 milijuna kuna, dioničarima isplati 32,7 milijuna kuna dividende, odnosno 90 kuna po dionici, dok bi 45 milijuna kuna ostalo u zadržanoj dobiti.

Dio manjih dioničara nije bio zadovoljan takvim prijedlogom, smatrajući da se dobit neopravdano zadržava, a time i otvaraju špekulacije o mogućoj prodaji društva. S obzirom da na istoj sjednici nije došlo ni do predložene izmjene statuta, sve je manja mogućnost da će u narednom razdoblju dolaziti do promjene vlasništva.

Podsjetimo, manjinski dioničar Krste Čveljo uputio je prije sjednice protuprijedlog kojom traži isplatu dividende od 180 kuna po dionici za prošlu godinu i još 120 kuna iz dobiti zadržane ranijih godina. 

Na kraju je prihvačen prijedlog dioničara Frane Skoblara za isplatu dividende od 200 kuna po dionici, odnosno 72,7 milijuna kuna, dok bi se oko 5 milijuna kuna rasporedilo u zadržanu dobit. Time neće biti ugrožena likvidnost, bonitetni status ili kreditna sposobnost, a Turisthotel i dalje ostaje visoko potentan u možebitnim investicijskim aktivnostima.

Za ovu odluku glasalo je 55 posto dioničara, 35 je bilo protiv a oko 9 posto suzdržano. Dividenda će se isplatiti 19. rujna.