Za školsku užinu od 180 ili školski ručak od oko 580 kuna mjesečno ova je osnovna škola iz Zadra prva uvela bjanko zadužnice na 5 tisuća kuna. Dugovanja su, kažu, financijski iscrpljivala školu.

- Imamo roditelja koji apsolutno ne plate ni jednu marendu i ni jedan ručak u cijeloj školskoj godini i onda ih moramo pozivati na razgovore, umoljavati i tako. Imamo dosta problema, dugovi su uvijek veliki tijekom cijele godine, često pišemo opomene, koje ponavljam, nisu urodile plodom, objasnila je svoju odluku za RTL ravnateljica OŠ Krune Krstića Zadar, Jasmina Matešić.

Prehrana u školi započinje 12. rujna 2022. godine pod uvjetom da roditelj tijekom prvog tjedna potpiše ugovor. Na potpisivanje ugovora za marendu i/ili za ručak roditelj dolazi u školu s potvrđenom bjanko zadužnicom kod javnog bilježnika na iznos do 5000 kuna (663.61 euro), što je inače najmanji mogući iznos bjanko mjenice", navela je škola na web stranicama.

"Možete ju ovjeriti kod bilo kojeg javnog bilježnika", piše dalje u objavi na službenim stranicama škole te se navodi kako postoji mogućnost avansnog plaćanja po polugodištu ili po godini. U tom slučaju roditelji će dobiti popust od 10 ili 20 posto te ne moraju potpisivati bjanko zadužnicu.

"Ukoliko roditelj redovito izvršava svoje financijske obaveze prema školi, bjanko zadužnica se neće aktivirati i ona se vraća roditelju po završetku učenikovog pohađanja škole. Obrazac bjanko zadužnice se nalazi kod javnog bilježnika", zaključuje škola.

Dio roditelja je ogorčen, ali ne žele pred kameru. Ne žele ni ovjeru zadužnice kod javnog bilježnika koja stoji 135 kuna. U drugim zadarskim školama još uvijek račune za prehranu isporučuju na kraju mjeseca, ali i njima se dogodi da roditelji kasne s plaćanjem više mjeseci.

"Mi roditelju kažemo da zapravo nećemo moći više davati marendu njihovom djetetu. To napravimo nakon trećeg mjeseca i mislim da onda roditelj shvati situaciju. Do sad nismo imali nikakvih problema. Zapravo igramo na kartu povjerenja s roditeljima", objašnjava Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar.

Naplatu kod „običnih" ovrha su čekali godinama, pa su u školi u zadarskim Arbanasima, kažu, pronašli učinkovitiji način

"Ako roditelj ne plaća redovito, mi bismo mu poslali jednu opomenu, nakon toga bismo mu poslali drugu opomenu u kojoj bi mu stajalo ako ne izvrši dugovanje da će se pokrenuti ovršni postupak", kaže Matešić.

Ako se školska užina redovito plaća, ista bjanko zadužnica vrijedi djetetu svih 8 godina školovanja.