Nesvakidašnji incident dogodio se na otoku Istu u noći s 28. na 29. srpnja, kada su djelatnici Dezinskecije stigli kako bi obavili adulticidnu dezinsekciju, odnosno zaprašivanje komaraca ULV metodom, prema ranije utvrđenom rasporedu. Nekoliko mještana, koji smatraju kako je zaprašivanje štetno za ljudsko zdravlje, probušila je gume i išarala automobil koji je trebao oprašivati komarce.

- Ista skupina mještana, ponukana teorijama zavjera, spriječila je oprašivanje i prošle godine kada su oprašivače gađali kamenjima. Nisu se poduzele nikakve mjere kako bi se incident ove godine spriječio. Štoviše, policija je bila privezana na Istu i ništa nije poduzela, tvrde očevici događaja.

Incident su nam potvrdili i u riječkoj Dezinsekciji, koja ima ugovor o zaprašivanju na području Grada Zadra. Kažu da napada na djelatnike nije bilo, ali je pričinjena manja šteta na automobilu

- Automobili su onesposobljeni pa nismo mogli obaviti zaprašivanje. Žao nam je što je došlo do takve situacije, moramo reći da su prigovori o štetnosti za ljude potpuno neutemeljeni. Koriste se isključivo preparati za tu namjenu, puno studija potvrdilo je da nemaju utjecaj na čovjeka, rekla nam je jutros Anamaria Trbović iz Dezinsekcije.

Iz PU zadarske kažu da su policajci po saznanju o događaju izašli na teren i obavili očevid te se poduzimaju radnje oko utvrđivanja počinitelja događaja.