Ni zadarski političari nisu propustili povijesni događaj otvorenja Pelješkoga mosta, dugog 2404 metra i vrijednog preko dvije milijarde kuna. 

Na svečanosti su, među ostalim, državni tajnici Josip Bilaver, Šime Erlić i Šime Mršić, saborski zastupnik Rade Šimičević, župan Božidar Longin, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Šoša, te bivši gradonačelnik Zadra i aktualni predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta, jedini među njima koji je bio aktivan u pripremi projekta Pelješkog mosta kao bivši ministar mora i prometa.

Kalmeta je tijekom svog mandata resornog ministra sudjelovao u pregovorima s BiH. Politička priprema za gradnju mosta bila je važnija jer njegova je misija bila i ostala - teritorijalno povezivanje Hrvatske. Područje Neuma, ne treba zaboraviti, bosanskoj državi pod Osmanlijama dala je Dubrovačka Republika u diplomatskoj zaštiti svoje trgovine.

Važnu ulogu u konačnoj gradnji Pelješkog mosta imala je i jedna Zadranka. Jadranka Jureško Kero lobirala je za kinesku firmu koja je uz pomoć domaćih stručnjaka izgradila velebnu i povijesnu vezu Pelješkim mostom.