U subotu, 23. srpnja 2022. s početkom u 17,00 sati održati će se prvi turnir u vaterpolu u Barotulu, na otoku Pašmanu. Specifičnost ovog turnira je što, od 4 ekipe koje će sudjelovati, čak 3 su iz mjesta na otocima zadarskog arhipelaga - VK Garmenjak - Barorul, VK Mladost - Veli Iž, VK Preko iz Preka te AVK Kolpomorto iz Zadra i održava se na otoku.

Turnir će se održati po kup sistemu, prema sljedećoj satnici:
16:45 - otvaranje turnira
17:00 - prva polufinalna utakmica
17:40 - druga polufinalna utakmica
19:00 - utakmica za treće mjesto
19:40 - finale
20:30 - dodjela pehara i zahvalnica

U pauzi pred utakmicu za 3. mjesto održati će demonstracijski program za djecu pod nazivom „Mala škola vaterpola", a nakon završetka turnira organizator se pobrinuo i za dodatno dobro raspoloženje sudionika i gledatelja obzirom se planira održati tipična otočna fešta na „Braku".

Organizator turnira je VK Garmenjak iz Barotula, prvi i jedini vaterpolo klub na otoku Pašmanu, osnovan krajem prošle godine, koji ovim prvim turnirom želi stvoriti tradiciju održavanja vaterpolo turnira na otoku i dugoročno doprinijeti diversifikaciji ponude amatersko-rekreativnog sporta na otoku Pašmanu, promicati pozitivne sportske vrijednosti u široj zajednici te upotpuniti turističku ponudu Općine Pašman i Barotula, koji je svojedobno bio izuzetno poznat u jedriličarskim krugovima po regati Barotul Cup.

Održavanje turnira financijski podržava Općina Pašman, dodijelivši potporu za organizaciju turnira u iznosu od 15.000,00kn sukladno odluci po Javnom pozivu za udruge za 2022. godinu, a turnir sponzorira cijeli niz pravnih i fizičkih osoba koje su prepoznale vrijednost ovog sportsko-zabavnog događanja.