Zadarsko društvo arhitekata u suradnji s Gradom Zadrom i Goethe-Institutom Kroatien iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Zadra, Zadarske županije te Goethe-Instituta Kroatien, organizira 5. po redu Gradionicu s temom javne pješačke površine.

Kako smo već javili, ovo će biti prva godina u kojoj će se, osim standardnog dijela Gradionice, prirediti i Gradionica MINI (od 7. do 12. ožujka) s učenicima srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića i Tehničke škole Zadar koje će mentorirati arhitektonski berlinski kolektiv ConstructLab.

Učenici će napraviti mikro dnevne boravke - ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje, a koji će biti postavljeni od 12. ožujka. Radit će se o instalaciji s paletama zbog kojih neće biti zatvaranja ulice. "Dnevni boravci" zauzet će samo tri parkirna mjesta u ulici, kako bi se prikazala mogućnost takvog uređenja ulice, ili barem njezinog dijela.

Grad Zadar postaje grad dvaju centara: s jedne strane povijesni centar koji je sve više orijentiran turistima te s druge strane novi centar koji se nametnuo kao centar javnih i društvenih funkcija orijentiranih lokalnom stanovništvu - prostor bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića. Vezu između ta dva centra danas čini most i Ulica S. Radića - jedna od najprometnijih gradskih ulica - prava gradska aorta. U ulici se nalazi veliki niz poslovnih prostora, ugostiteljskim terasama uzurpiranih džepova javnih površina i dugački niz divljih parkinga. Zbog toga su pred sudionike postavljena pitanja: Može li Ulica Stjepana Radića biti pješačka veza između starog centra (Poluotoka) i novog centra (bivša vojarna), mjesto zaustavljanja i boravljenja, primjer nove prakse s naglaskom na širenje pješačkih i zelenih površina te na koncu - može li Ulica Stjepana Radića biti bez automobila?

Gradionica MAXI bit će popraćena otvorenim predavanjima u Kneževoj palači i vođenjem po gradu s temom javnih pješačkih površina. Arhitekt Bogdan Marov pričat će o uređenju šetnice na bedemima, arhitekt Pero Marušić o preuređenju kupališta Kolovare, a arhitekti Dinko Peračić i Idis Turato održat će zanimljivo uvodno predavanje za sudionike i javnost. Timove Gradionice ove će godine voditi renomirani hrvatski arhitekti Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato.

- Zadar je grad koji svoju mrežu pješačkih zona već dugi niz godina nije širio te se ona i dalje odnosi na ograničenu površinu zadarskog poluotoka - povijesnog grada. U povijesnim previranjima s kraja 19. i početka 20. stoljeća formirale su se pješačke površine na tom prostoru koje su do danas kvantitativno ostale gotovo nepromijenjene. Današnji način života u urbanim sredinama podrazumijeva i intenzivnu konzumaciju javnog gradskog tkiva od kojeg je upravo javna pješačka površina u svojim nebrojenim oblicima i vrstama korištenja najpotentnija. To je prostor najslobodnijeg kretanja i prostor direktne prezentacije kulture življenja. Mediteran, a osobito Dalmacija, sredina je u kojoj je boravak na otvorenom medij te kulture. Upravo zato kao jedna od najaktualniji tema nameće se tema širenja pješačkih površina u trenutku kada se iste podređuju svim ostalim oblicima kretanja, a osobito osobnom kolnom prometu. Promatrajući situaciju okvirim a suvremenog urbanizma i na tragu pozitivnih europskih i svjetskih primjera, potpuno neopravdano parkirna mjesta zauzimaju pješački prostor, a ceste se šire na uštrb pješačkih koridora, ističe u pozivu na sudjelovanje predsjednik ZDA Petar Kozina.

Izložba radova Gradionice bit će u Ulici Stjepana Radića 2. travnja, zajedno s dodjelom vrijednih nagrada sudionicima. Gosti kritičari će ove godine biti pročelnici gradskih upravnih odjela: Dina Bušić, Ante Ćurković i Darko Kasap. Rezultati Gradionice će, osim na izložbi, biti dostupni i u tiskanoj publikaciji te trajno na Internet stranicama Zadarskog društva arhitekata.