U petrčanskoj uvali ekstremna oseka napravila je svoje i prizor podsjeća na francusku Bretanju.

I nije prvi put da je pjeskovita pličina izbila u prvi plan povlačenjem mora. Zbog toga vlasnici kaića, privezani uz uređeni mul s parapetom i obalni dio, ne mogu isploviti vani. A plaćaju vez Županijskoj lučkoj upravi, ističe predsjednica MO Petrčane, Silvana Štokan koja na to upozorava. Ona je i jučer poslala foto dokaze gradonačelniku i ravnatelju Županijske lučke uprave.

Teško da će Županijska lučka uprava, koja je bila nositelj uređenja obalnog pojasa u Petrčanima, naknadno produbljivati dno, što nije bilo ni obuhvaćano projektom. ŽLU gospodari sa 140 luka i lučica, kazao je jučer ravnatelj Davor Škibola, upoznat s problemom koji je za njega prirodne naravi i postoji u drugim komunalnim lučicama.

Ali sabun smrdi i prljav je, na što također ukazuje predsjednica MO Petrčane. To je već problem koji, kako doznajemo, može imati veze s oborinskim vodama, odnosno potokom koji se tu slijeva. A jesu li se možda neki spojili s crnim jamama, to je pitanje za Hrvatske vode.

Odgovor će se znati tek kad jednog dana stigne kanalizacija do Petrčana. Nažalost mega projekta zadarske aglomeracija, taj dan još nije niti na vidiku, jer se više od godinu dana čeka na izbor izvođača radova.

E tu bi Petrčanci, trebali dignuti svoj glas kao što to rade Dikljani kojima se život komplicira za velike milijune, a radovi se odvijaju puževim korakom i moguće je da skroz stanu.