U Zadarskoj županiji epidemiološka situacija je i dalje zabrinjavajuće - danas je u njoj evidentirano 226 novooboljelih, 2 umrlih, 836 aktivnih slučajeva, 68 hospitaliziranih pacijenata od čega 9 na respiratoru, istaknuo je župan Božidar Longin na današnjem Kolegiju.

- Ipak, veseli me da se sve veći broj naših građana odlučuje cijepiti. I ja sam se prije nekoliko dana cijepio trećom, booster dozom, te ovim putem pozivam naše žitelje da se cijepe, jer je to ipak dokazano najbolja zaštita od težih oblika bolesti, rekao je Longin.

Uz punkt za cijepljenje na Višnjiku, Zavod za javno zdravstvo osigurao je i terensko cijepljenje u Pagu, Benkovcu, Biogradu, Obrovcu, Gračacu te u Kalima za stanovništvo otoka Ugljan i Pašman. Cijepni punkt na Višnjiku u Zadru produljuje radno vrijeme tijekom studenoga pa će se tako građani osim radnim danima, sada moći cijepiti i vikendom u vremenu od 7 do 13 sati.

Što se tiče novog Protokola za rad koji je stupio na snagu ovog tjedna, što se tiče županijskih službi sve protječe u najboljem redu.

- Većina naših djelatnika ima covid potvrde, dakle ili su cijepljeni ili preboljeli, a za one koji se trebaju testirati, osigurali smo termine u Zavodu za javno zdravstvo dva puta tjedno. Nitko nije odbio testiranje i to je ono što me veseli, istaknuo je Longin.

Od 247 zaposlenih, njih 160 imaju COVID potvrde ili dokaz o preboljenju, a 87 ih se testira, s tim da je dio njih u međuvremenu primio prvu dozu cjepiva. Što se tiče broja cijepljenih na razini županije, rekao je zamjenik župana Šime Vicković, do sada je cijepljeno 47,2 posto odraslog stanovništva, što iznosi 39 posto ukupnog stanovništva. Prvom dozom cjepiva cijepljeno je 51,2, a drugom 45,6 posto. To je zabrinjavajuće jer je  93 posto trenutačno hospitaliziranog stanovništva u bolnicama necijepljeno.