Izaslanstvo prijateljske Južnomoravske regije iz Češke predvođeno zamjenikom župana Františekom Luklom boravi u radnom posjetu Zadarskoj županiji. U Domu Županije primili su ih župan Božidar Longin i njegov zamjenik Šime Vicković sa suradnicima.

Povod dolaska izaslanstva iz Brna jest održavanje svjetskog prvenstva u Moto Surfu u Zadru od 1. do 3. listopada. Kako je izumitelj električne surf daske iz Brna, Južnomoravska regija uključila se u organizaciju spomenutog natjecanja.

Zamjenik župana Lukl zahvalio je na financijskoj pomoći Zadarske županije njihovoj regiji koje je u lipnju pogođena tornadom te izrazio zadovoljstvo postupnim popuštanjem epidemioloških mjera koje su dopustile održavanje svjetskog prvenstva, ali i njihova susreta. Pozvao je župana i suradnike u Brno na renomirani turistički sajam Regiontour na kojem Zadarska županija tradicionalno već godinama sudjeluje.

Župan Longin izvijestio je goste o velikom broju čeških turista koji su ovoga ljeta posjetili Zadarsku županiju te iskazao uvjerenje da se kvalitetna suradnja između dvije prijateljske regije može proširiti i na brojna druga područja, prvenstveno kroz razvoj gospodarske suradnje.

Gosti iz Češke svoj boravak u Zadru nastavili su sastankom na Sveučilištu, a zatim u Biogradu na Moru koji ima potpisan sporazum o suradnji s južnomoravskim gradom Kyovom, a čiji je František Lukl bio dugogodišnji gradonačelnik.